Toader, KPMG: Bancile trebuie sa aiba rabdare si sa ajute clientii sa revina „pe linia de plutire"

Autor: Claudia Medrega 25.03.2009
Economia trece printr-o criza de incredere, iar bancile ar putea sa devina „grabite" si sa nu mai astepte ca firmele sa-si revina din punct de vedere financiar. Solutia este pastrarea echilibrului si gasirea alternativelor de redresare a companiilor, si nu ducerea acestora in faliment, a declarat Serban Toader, senior partner KPMG, intr-un interviu acordat ZF.
„Un risc pe care il vad este ca bancile ar putea sa devina prea «grabite» si sa nu mai astepte ca debitorii sa-si revina din punct de vedere financiar, operational, si sa ii duca direct in lichidare. Desi ar putea exista situatii justificate, trebuie ales momentul cel mai potrivit. Lichidarea nu este intotdeauna cea mai buna alegere, chiar daca exista o ipoteca sau un gaj pe un activ, pe un teren, pe o cladire, pe un echipament. Este oare acum cel mai potrivit moment sa-l vand? Cine il cumpara si la ce pret?"
Oficialul KPMG a explicat ca multe companii pot sa fie aduse inapoi „pe linia de plutire", fara a fi neaparat duse in lichidare, precizand ca firmele au inceput deja sa se gandeasca la restructurari, ceea ce este un lucru pozitiv. „Sugestia pe care o fac este de a se incerca sa se pastreze un echilibru si de a se gasi solutiile de redresare a companiilor si nu de a le duce neaparat in fa-liment. Prin restructurare, companiile pot sa se repozitioneze operational si financiar, isi pot redefini situatia fluxurilor de numerar. Putem sa le ajutam sa-si repozitioneze procesele de afaceri."
Reprezentantul KPMG sustine ca aceasta sugestie poate fi facuta si Fiscului, pentru ca „a fi agresivi cu cei vulnerabili" in aceste momente nu este o solutie.
„Trebuie vazut de la caz la caz. Imi cam dau seama de ce Fiscul nu considera revenirea la sistemul reesalonarii datoriilor ca fiind potrivita: pentru ca acum 5-10 ani cand se faceau reesalonari la anumite taxe se intamplau fel de fel de abuzuri. Din punctul acesta de vedere are logica. Dar, pe de alta parte, trebuie gasit un echilibru intre a nu genera abuzuri si a incerca sa-i ajuti pe cei vulnerabili temporar." Toader sustine ca restructurarea unor companii poate fi privita si ca o consecinta pozitiva a crizei, in conditiile in care acest proces ar fi trebuit realizat in perioada 2003-2008, cand „prea multe afaceri au fost refinantate atunci cand aveau probleme".
„Este o «sanitizare» cum se spune, pana la urma. In ultimii ani au existat companii care ar fi avut nevoie de aceasta «oprire», de aceasta restructurare. Numai ca, fiind foarte usor sa aiba acces la lichiditate, avand cash, isi desfasurau activitatea in continuare. Poate ca atunci trebuia sa fie restructurate companiile respective. Ori acum, cu accesul la lichiditate oarecum ingreunat, firmele va trebui sa faca acest lucru, ceea ce este pozitiv, pana la urma", spune specialistul KMPG.
In ceea ce priveste reluarea finantarii economiei de catre banci, creditarea nu ar trebui sa fie relaxata, in opinia lui Toader, ci „potrivita", „rezonabila" si sa fie efectuata conform unor proceduri de risc care sa evite excesele.
„Bancherii stiu... foarte bine ce au de facut. Ei vin dintr-un context in care au vazut ce s-a intamplat pe piata internationala. Au vazut ce s-a intamplat cu banci care pana acum un an aveau un nume si o pozitie extraordinara pe piata financiara. Poate ca unele dintre bancile-mama au fost afectate intr-un fel sau altul. Mai mult sau mai putin. Este ca un pendul. O astfel de criza a dus pendulul de la o extrema la alta. Trebuie ca pendulul sa-si revina. Incet, incet, sunt sigur ca o sa se echilibreze pana la urma. Dar, mai avem inca nevoie de timp." Chiar si imprumutul care urmeaza sa fie accesat de Romania de la institutiile financiare internationale are printre obiective asigurarea stabilitatii si cresterea gradului de incredere, potrivit lui Toader.
„Care este solutia atunci cand nu exista bani pentru acoperirea deficitului? Te duci si te imprumuti. Nu vad alta solutie decat aceasta de a apela la imprumuturile externe. Foarte important insa este ca negocierile care sunt facute cu FMI sa nu fie foarte dure pentru economia romaneasca. Dimpotriva, sa aiba o influenta pozitiva asupra economiei prin cresterea nivelului de incredere, prin dezghetarea cheltuielilor care se fac pentru infrastructura."
De asemenea, o contributie importanta la refacerea nivelului de incredere si de transparenta in actuala situatie de criza o are profesia de auditor, potrivit reprezentantului KPMG.
„Vad rolul auditului din ce in ce mai important intr-o situatie de genul celei in care ne aflam. Este ca si cand te-ai duce la radiolog. Trebuie sa vezi ceea ce ai. Este mai bine sa vezi ceea ce ai decat sa nu vezi. Auditorii contribuie la cresterea transparentei informatiilor financiare care sunt furnizate mediului de afaceri. Or, in conditiile in care deja exista o lipsa de incredere in multe institutii, cred ca auditorii ar putea sa aiba o contributie importanta la refacerea nivelului de incredere si de transparenta."
Toader a explicat ca exista banci locale care in trecut ofereau credite cu mai multa usurinta, insa acum solicita firmelor un raport de audit. „Exista o cerere fara precedent din partea institutiilor financiare locale catre clientii lor pentru informatii financiare auditate. Daca in trecut era mai usor sa ofere creditul, acum spun: Ok! Vreau sa-ti vad radiografia! Du-te si fa-ti un audit! Si lucrul acesta este deopotriva important pentru banca si pentru firma respectiva."

Care este sugestia pe care o face reprezentantul KPMG pentru guvernanti: Acceptati Standardele Internationale de Raportare Financiara ca si cadru contabil in Romania!
„As incepe cu bancile. Majoritatea bancilor sunt pregatite sa treaca la Standardele Internationale de Raportare Financiara. Si as fi surprins daca lucrul acesta nu ar fi si in avantajul Ministerului Finantelor prin intermediul cadrului fiscal care sa fie asezat pe IFRS. Eu le recomand sa se mai uite sa vada daca nu cumva entitatile respective, daca pregatesc situatii financiare conform IFRS, ar putea sa genereze o situatie de genul win-win pana la urma."