FMI va acorda mai usor credite

Autor: Cristina Rosca 25.03.2009
Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca urmeaza sa implementeze o serie de reforme majore, ce vor viza procedurile de acordare a creditelor catre statele membre, scrie BBC News.
Reformele au rolul de a oferi conditii de imprumut mai flexibile pentru statele caracterizate prin politici economice viabile, dar care ar putea insa sa fie afectate de actualele tulburari de pe scena economica mondiala. FMI va da o mana de ajutor statelor pentru a contracara criza si pentru a se intoarce pe crestere, potrivit oficialilor institutiei.
Acestia mai spun ca noile reforme vor viza relaxarea conditiilor de creditare, micsorarea costurilor si liberalizarea accesului la resurse. Fondul anunta o dublare a limitelor de creditare pentru statele aflate in dificultati pe fondul crizei actuale si relaxarea conditiilor de creditare pentru statele emergente ce necesita asistenta pe termen scurt.
Statele care indeplinesc noile cerinte vor putea imprumuta sume mai mari de bani fara a fi puse in fata unor conditii greu de indeplinit, cum este cazul celor pe care FMI le cere in mod obisnuit debitorilor sai, iar banii vor putea fi rambursati pe o perioada mai lunga de timp, de pana la cinci ani.
„Aceste reforme reprezinta o schimbare semnificativa in modul in care Fondul poate ajuta statele membre - ajutor mult asteptat si necesar intr-un moment ca acesta, marcat de criza globala", a spus directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn.
„O flexibilitate sporita in ceea ce priveste procesul de creditare si o relaxare a conditionalitatii ne vor ajuta sa raspundem in mod eficient nevoilor variate ale membrilor nostri. Aceleasi masuri, in schimb, ii vor ajuta pe ei sa tina piept provocarilor crizei si sa poata obtine din nou rate de crestere sustenabile". Facilitatea de creditare pe termen scurt, numita Flexible Credit Line, nu a reusit sa atraga niciun client in cele cinci luni de cand a fost anuntata si va fi astfel inlocuita cu noul sistem. Schimbarile ce urmeaza a fi implementate reflecta eforturile lui Strauss-Kahn de a stavili inrautatirea situatiei globale si de a investi fondul cu prerogative sporite in ceea ce priveste prevenirea crizei, ce se vor adauga rolului acestuia de creditor de ultima instanta.
Board-ul de conducere al fondului, ce reprezinta toate cele 185 de state membre, a aprobat la inceputul saptamanii schimbarile propuse. Oficialii institutiei au spus ca noile conditii vor fi primite bine de statele membre. Cu toate acestea, un numar redus de state cu venituri nationale reduse se vor putea califica pentru aceste imprumuturi, cele ce indeplinesc conditiile fiind statele bogate sau cele cu un nivel mediu de dezvoltare.