Veniturile industriei telecom din Uniunea Europeana au crescut cu 1,3% in 2008

Autor: Adrian Seceleanu 25.03.2009

Veniturile industriei telecomunicatiilor din Uniunea Europeana au crescut cu 1,3% in 2008, la peste 300 miliarde euro, insa o aplicare mai riguroasa a reglementarilor din domeniul competitiei ar consolida eficienta pietei, potrivit Comisiei Europene, transmite Reuters.

Comisarul european pentru Telecomunicatii Viviane Reding a afirmat, in cadrul raportului anual pe care il prezinta asupra industriei telecom din Uniune, ca Europa este liderul global in domeniul serviciilor pentru telecomunicatii, iar factura medie a clientilor din acest sector a scazut in 2008 la 19,49 euro pe luna, de la 21,48 euro pe luna in anul anterior.
Industria telecom a avut performante mai bune comparativ cu evolutia generala a economiei UE, insa se simte nevoia de autoritati de reglementare complet independente la nivel national in unele state, care sa aplice riguros regulile UE si sa asigure consolidarea mediului competitional.
"Reglementarea inconsistenta a problemelor similare legate de competitie poate reprezenta o povara in plus pentru operatorii telecom, in special in cazul unui numar din ce in ce mai mare de companii active in mai multe tari sau care ofera servicii internationale", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Numarul de utilizatori de telefoane mobile a crescut de la 112% din populatia UE in 2007 la 119% in 2008, cu Italia, Lituania si Luxemburg in topul clasamentului, cu o penetrare de peste 140%.
Aceasta statistica se compara cu 87% in SUA, respectiv 85% in Japonia, potrivit CE.
Numarul de conexiuni broadband la internet prin linie fixa a urcat in UE cu 14 milioane anul trecut, la 114 milioane. Totodata, circa 13% din populatia de 495 milioane de cetateni europeni utilizeaza conexiuni broadband mobile.
Pe de alta parte, Reding a acuzat autoritatea de reglementare telecom din Spania ca nu a aplicat regulile pietei unice impuse la nivelul UE.
"Am incercat intotdeauna sa transform activitatea de reglementare in ceva serios. Din pacate, acest lucru nu a functionat in Spania", a spus Reding.