Business de 145 mil. euro pe decodoare TV

Autor: Sabin Popescu 25.03.2009

Toti utilizatorii care se uita la televizor cu antena de pe casa vor primi 90 de euro de la stat ca sa poata receptiona programele digitale. Subventia anuleaza insa un business de zeci de milioane de euro pentru operatori precum RCS&RDS, Romtelecom si UPC.



Guvernul va plati aproape 146 mil. euro pentru ca peste 1,4 milioane de gospodarii din Romania sa nu ramana in casa cu un televizor nefunctional in anul 2012, cand televiziunile vor trece de la transmisiile analogice la cel digitale.

Aceasta schimbare va afecta in primul rand acele gospodarii in care serviciile de televiziune sunt receptionate prin antene terestre obisnuite, si nu printr-un operator de cablu sau televiziune prin satelit.
Proiectul Guvernului va avea doua efecte majore pe piata locala: furnizorii de decodoare vor obtine un venit garantat de 145 mil. euro, iar operatorii de servicii TV nu vor mai castiga in mod automat cele 1,4 milioane de gospodarii care ar fi ramas din anul 2012 fara semnal la televizoare.
Daca Guvernul nu ar fi hotarat sa acorde aceste subventii, cele peste 1,4 milioane de gospodarii, din care aproape 900.000 se afla in mediul rural, ar fi fost obligate ca, in termen de trei ani, fie sa se aboneze la un operator de cablu sau televiziune prin satelit, fie sa achizitioneze un receptor compatibil cu televiziunea digitala, ca urmare a schimbarilor care vor fi determinate de un proiect de act normativ al Ministerului Comunicatiilor (MCSI) cu privire la tranzitia la televiziunea digitala.
Avand in vedere puterea de cumparare din mediu rural, este putin probabil ca locuitorii direct afectati de intreruperea transmisiunilor analogice sa fie dispusi sa plateasca 90 de euro pentru un decodor digital, in conditiile in care operatorii de televiziune ofera de obicei echipamentele de receptie gratuit la abonamente incepand de la cativa euro pe luna.
Potrivit unui proiect de hotarare ce urmeaza a fi adoptat, Guvernul va sustine financiar populatia defavorizata si cu venituri la "limita saraciei" in vederea achizitionarii echipamentelor necesare receptionarii transmisiunilor digitale.
Executivul apreciaza ca proiectul va avea nevoie de o suma de circa 623 de milioane de lei (145,6 mil. euro), cele mai importante cheltuieli fiind legate de subventionarea set-top-box-urilor (decodoarele pentru televizoare), prin care populatia poate sa aiba acces la programele televiziunii digitale.
Costul mediu estimat al pachetului set-top-box (pentru o retea MPEG4) este de 390 de lei (aproximativ 90 de euro).
Potrivit proiectului de strategie, in Romania exista aproximativ 7,5 milioane de gospodarii, cu un venit mediu de aproximativ 1.200 lei (280 de euro) pe gospodarie, dintre care aproape 1,5 milioane de gospodarii sunt sub pragul de saracie, cu un venit lunar sub 450 de lei (105 euro), iar 3,75 milioane de gospodarii sunt deasupra pragului de saracie, dar sub nivelul salariului mediu pe economie (450 - 1.200 lei/ luna).
"Nu este in interesul national sa fie sustinute absolut toate gospodariile, in consecinta trebuie optat pentru o metoda de selectare a populatiei defavorizate. In cadrul acestui proces (...) se vor subventiona echipamentele doar pentru categoriile cu venituri sub limita saraciei", se precizeaza in proiectul de hotarare.
Proiectul Documentului de politica si strategie al MCSI privind tranzitia de la televiziunea analogica la cea digitala si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national prevede ca niciun emitator analogic de televiziune nu va mai emite pe teritoriul Romaniei dupa 1 ianuarie 2012, data la care se va incheia si tranzitia de la serviciile de televiziune analogice la cele in format digital de tip DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial).
MCSI estimeaza ca pentru construirea retelei de tranzitie la televiziunea digitala este necesara o suma de 12 mil. euro. Reteaua va avea o acoperire de 90% din teritoriul Romaniei, pana in 2012.
In Romania, din cele 7,5 milioane de gospodarii, 49% utilizeaza serviciile operatorilor de cablu, 27% utilizeaza televiziunea prin satelit, iar 19% folosesc antenele terestre. Conform datelor MCSI, 6% din gospodarii nu au acces la servicii TV.
Prin antenele terestre pot fi receptionate 260 de posturi TV, printre care TVR1, TVR2 si Pro TV. Postul public TVR1 are cea mai mare acoperire prin emitatoarele terestre, de 95,33% din populatia Romaniei. Trecerea de la analogic la digital vizeaza astfel doar posturile TV care utilizeaza emitatoare terestre. Operatorii de cablu nu sunt obligati sa treaca de la analogic la digital.
Cei mai mari operatori de cablu locali sunt RCS&RDS si UPC Romania, in timp ce pe segmentul televiziunii prin satelit activeaza RCS&RDS (DigiTV), UPC (FocusSat), Digital Cable Systems (Max TV), DTH Television Group (Boom TV) si Romtelecom (Dolce).
Trecerea televiziunilor de la analogic la digital in Romania va incepe in acest an, pana la 1 august, urmand sa se acorde prin licitatie comparativa doua multiplexuri pentru transmisia a 14 televiziuni in format digital la nivel national.
Un multiplex digital terestru este un grup de programe si servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrica terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard, avand acoperire nationala ori regionala, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvente radioelectrice.
Prin cele doua multiplexuri vor fi transmise programele operatorilor cu licenta nationala terestra TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV si National TV.
 
Planurile lui Sandu