Care sunt acuzatiile procurorilor anticoruptie

Autor: Miruna Lebedencu 25.03.2009
Directia Nationala Anticoruptie a precizat ieri ca seful Directiei Generale de Informatii si protectie Interna (DGIPI) din cadrul Ministrului de Interne (MAI) Cornel Serban, seful Diviziei de Operatiuni din DGA Petre Pitcovici omul de afaceri Puiu Popoviciu si Ioan Alecu, fost rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMVB) au aflat care sunt acuzatiile pentru care au fost retinuti.
Potrivit DNA, fostul rector al USAMVB este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, iar Gabriel Aurel Popoviciu, de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave. Totodata, Cornel Serban este acuzat de favorizarea infractorului si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine de foloase, in timp ce Petru Pitcovici este cercetat pentru favorizarea infractorului.
Initial, DNA a inceput urmarirea penala in cazul lui Serban si Pitcovici pentru infractiunea de luare de mita, dar, ulterior, procurorii anticoruptie au schimbat incadrarea juridica in cea de favorizare a infractorului.
Potrivit acestor surse, ofiterul care a facut denuntul la DNA a aratat ca a fost o perioada coleg de birou la Crima Organizata cu Serban si Pitcovici, iar acestia l-au contactat si i-au sugerat sa ii ajute pe cei doi, promitand in schimb diverse foloase materiale. Aceleasi surse precizeaza ca inca nu s-a putut dovedi daca ofiterul a primit foloasele materiale promise, lucru care ar reiesi si din interceptarile telefonice. In cazul in care ar fi acceptat targul propus de Serban si Pitcovici, ofiterul ar fi trebui sa dea o solutie de neincepere a urmaririi penale in dosarul de abuz in serviciu in care sunt cercetati Ioan Alecu si omul de afaceri.
Marti, procurorii DNA i-au pus sub invinuire si pe soferul lui Cornel Serban, Gaman, precum si pe un apropiat al omului de afaceri, Ciocoiu, potrivit Mediafax.
Comisarul-sef Cornel Serban a fost numit la conducerea DGIPI in 15 martie. El a asigurat, din 15 februarie, interimatul la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna. Ieri acesta a demisionat din functie. Anchetatorii au descins marti la biroul sau de unde au ridicat mai multe bunuri.
Avocatul sau, Aurelia Badulescu, a declarat ieri ca acuzatia de divulgare de informatii adusa lui Serban se refera la faptul ca fostul sef al DGIPI i-ar fi furnizat unui cetatean italian, la cerere, informatii despre titularul unui numar de telefon. "Daca veti merge in Legea 78/2000 si veti citi articolul 12, veti observa ca acesta se refera la acte de comert. Procurorii spun ca acesta ar fi pus la dispozitia unui domn din Italia date cu privire la titularul unei cartele a unui cetatean roman", a declarat avocatul.
In ceea ce-l priveste pe seful Diviziei de Operatiuni din Directia Generala Anticoruptie Petre Pitcovici, acesta este cel care a coordonat actiunile in cazul anchetelor privind permisele auto obtinute fraudulos in judetele Arges, Covasna si Cluj, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.
Ioan Alecu si-a incheiat anul trecut mandatul de rector al Universitatii de Stiinte Agronomice din Bucuresti, in prezent fiind presedintele Consiliului de Administratie al unitatii de invatamant. Rectorul Universitatii Stefan Diaconescu a declarat ieri pentru Mediafax ca tranzactia care face obiectul anchetei in care fostul rector al unitatii Ioan Alecu a fost retinut a mai fost verificata, fara sa fie gasita vreo neregula. "Asa-zisa afacere care se afla acum in ancheta este foarte legala. Ea a fost intoarsa, de-a lungul timpului, pe toate fetele fara sa fi fost gasit vreodata vreun vinovat sau vreo ilegalitate in acest sens", a declarat Diaconescu.
El a sustinut ca nu cunoaste care este scopul acestei anchete. "Nu ma pot pronunta. Alecu a fost rector pana in aprilie 2008, a avut doua mandate de rector dupa care a devenit presedintele CA", a declarat Diaconescu.

Cutremur in Ministerul de Interne
Ministrul administratiei si internelor Dan Nica intentioneaza sa desfiinteze Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) si sa restructureze "din temelii" Directia Generala Anticoruptie (DGA), potivit unor surse ministeriale citate de Mediafax. Conform surselor citate, o decizie privind modul de reorganizare a DGA va fi luata in cateva zile. Cornel Serban a demisionat de la conducerea DGIPI, in locul sau fiind numit Gelu Drajneanu. De asemenea, Nica l-a demis ieri pe seful Diviziei de Protectie din DGIPI Vasile Viorel.