Cateva mii de masini sunt returnate firmelor de leasing

Autor: Angela Placinta 26.03.2009

Companiile de leasing se confrunta cu cel mai mare val de recuperari de bunuri din istoria acestei piete, in conditiile in care tot mai multi clienti nu isi pot plati ratele.



Din ultimul trimestru al anului trecut si pana in prezent, firmele de leasing au recuperat circa 3.000 de bunuri, potrivit unor estimari din piata, in special masini, dar si diverse echipamente si cateva proprietati imobiliare. Tot mai multe site-uri ale companiilor de leasing isi fac o rubrica noua, cu oferta de bunuri reposedate, in incercarea de a le revinde cat mai repede.
„Acest val de recuperari este o premiera pentru piata de leasing si a inceput in octombrie-noiembrie anul trecut. Au fost si in trecut reposedari de bunuri de la clienti, dar niciodata intr-o asemenea masura. In prezent avem in stoc circa 120 de masini si echipamente recuperate, in timp ce in anii trecuti erau maximum 20-30 de bunuri", spune Florentina Mircea, directorul general al TBI Leasing.
Inrautatirea situatiei economice, cresterea dobanzilor si a cursului valutar, in conditiile in care finantarile in leasing sunt in euro, au adus multe companii, dar si persoane fizice in situatia de a nu-si mai putea plati ratele pentru bunurile cumparate in leasing.
La firmele de leasing a aparut brusc o noua activitate: vanzarea de masini si echipamente second-hand.
In general, companiile de leasing trec la reposedarea bunului finantat dupa ce clientul nu plateste 2-3 rate consecutive, insa nu inainte de a incerca sa gaseasca o solutie de reesalonare a datoriei. Odata cu reposedarea, clientul pierde nu doar bunul, ci si avansul si toate ratele platite pana in acel moment.
„Sigur ca noi incercam sa ajungem la o intelegere, dar daca clientul nu mai poate plati se trece la reposedare. Sunt mult mai multe cazuri decat in trecut, la noi numarul reposedarilor s-a dublat", afirma Dan Constantinescu, director executiv responsabil de vanzari in cadrul UniCredit Leasing, cea mai mare companie de pe piata, care in ultimele luni a recuperat circa 130 de bunuri de la clienti, aproape toate fiind masini.
„Cele mai multe din acestea sunt masini luate in leasing cu avans mic, deoarece clientii nu pierd foarte mult la acestea. In general, se pierde din revanzarea acestor masini, pentru ca interesul nostru este sa le vindem cat mai repede si atunci mai coboram din pret", spune Constantinescu. Cea mai mare parte a bunurilor reposedate sunt masini, atat deoarece segmentul auto reprezinta 70% din piata de leasing, cat si deoarece clientii returneaza mai usor bunuri neproductive decat echipamente.
„La masini se renunta cel mai usor, mai greu este sa renunti la echipamente care fac productie si pot aduce venituri. Masinile recuperate le depozitam acum intr-o parcare si fie le vindem direct, fie prin dealeri auto sau prin anunturi pe site-uri specializate. Pentru ca avem multe masini ne gandim sa dezvoltam activitatea de rent-a-car prin intermediul companiei noastre de leasing operational", sustine Florentina Mircea de la TBI Leasing. Dintre masinile recuperate de la clienti care nu au mai platit ratele cea mai scumpa probabil ca este un Rolls Royce Phantom DR AE Cabriolet, prezentata pe site-ul Tiriac Leasing la un pret de 349.000 de euro, fara TVA. Masina a fost fabricata in 2008 si are un rulaj de circa 12.000 de kilometri.
Alte exemple de masini recuperate puse la revanzare sunt Toyota Avensis (12.000 de euro fara TVA, 2006, Raiffeisen Leasing, 49.000 de kilometri), Hyndai Accent (7.310 de euro fara TVA, 2007, Tiriac Leasing, 37.300 de kilometri) sau Alfa Romeo 159 (20.000 de euro fara TVA, 2007, TBI Leasing, 55.000 de kilometri).
Dealerii auto spun ca numarul mare de masini second-hand recuperate puse in vanzare va duce la o scadere brusca a preturilor de pe piata, deoarece atunci cand firmele de leasing vor constata ca intampina greutati in vanzarea stocurilor, vor cobori mult preturile, influentand astfel intreaga piata. Va fi afectata si piata de masini noi, deoarece clientii vor prefera sa cumpere o masina second-hand mai ieftina. In ofertele de bunuri recuperate sunt prezente si multe autoutilitare, camioane sau echipamente cum ar fi buldoexcavatoare sau autobasculante.
Companiile afirma ca pe segmentul imobiliar rata recuperarilor se apropie de zero, deoarece aici investitiile sunt mari, iar clientii nu renunta atat de usor la ele.
Totusi, exista cateva cazuri de recuperari de imobile. Pe site-ul Italo Romena Leasing, pe langa oferte de masini second-hand si echipamente, exista si o oferta de terenuri si diferite constructii, cum ar fi hale, spatii comerciale sau o ferma zootehnica.