Mallul din Brasov Unirea Shopping Center, scos la vanzare

Autor: Catalin Lupoaie 26.03.2009
Dan Adamescu, care controleaza indirect centrul comercial Unirea Shopping Center din Capitala, intentioneaza sa scoata la vanzare centrul Unirea Shopping Center din Brasov, care a fost finalizat anul trecut in urma unei investitii de 35 mil. euro.
Aceasta mutare neasteptata survine contrar deciziilor luate in ultima vreme de omul de afaceri, care a achizitionat in februarie un proiect rezidential din Constanta, denumit Central Apartments, care apartinea dezvoltatorului imobiliar norvegian Westhouse, dar ulterior nu a mai derulat alte tranzactii.
In urma tranzactiei se estima ca omul de afaceri va deveni unul dintre cei care vor prelua proiecte imobiliare aflate in dificultate, alaturi de Dinu Patriciu, care a achizitionat anul acesta compania de investitii imobiliare Fabian Romania, listata la bursa AIM din Londra.
Anuntul de vanzare a Unirea Shopping Center Brasov a fost facut miercuri printr-un comunicat trimis catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB) de catre compania Unirea Shopping Center SA, care detine si centrul comercial Unirea Shopping Center, mallul cu cele mai mari vanzari pe metrul patrat, detaliile urmand sa fie discutate de actionari pe 28 aprilie.
„Consiliul de Administratie al companiei (...) convoaca Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Societatii (...) pentru aprobarea vanzarii constructiei Mall Unirea Shopping Center Brasov, situata in Brasov, zona Garii CFR. Mandatarea CA in vederea obtinerii autorizatiilor necesare, negocierii conditiilor vanzarii, stabilirii pretului de vanzare in baza unui raport de evaluare care va fi intocmit de catre o firma specializata in domeniu si incheierea contractului de vanzare-cumparare", se arata in anuntul trimis catre Bursa. Andreea Tolea, din cadrul Unirea Shopping Center, afirma insa ca nu este vorba de o vanzare, ci de „o aprobare de principiu a Consiliului de Administratie".
Valoarea centrului comercial din Brasov s-ar putea ridica la circa 45 mil. euro daca este luata in calcul o chirie medie de 18 euro/ luna si are o suprafata inchiriabila de 18.000 de metri patrati, dintr-un total de 42.000 de metri patrati construiti. Unirea Shopping Center a deschis in februarie 2008 centrul comercial din Brasov, in urma unei investitii de peste 35 milioane de euro. Unirea Shopping Center este controlata de sotii Dan si Carmen Adamescu, prin intermediul firmei Nova Trade, care detine 74,16% din titluri. In structura actionariatului se mai gaseste SIF Muntenia, cu o participatie de 10%.