Expatii evita tara noastra pentru ca obtinerea permisului de sedere dureaza prea mult

Autor: Delia Oniga 29.03.2009

Un expat din afara teritoriului Uniunii Europene primeste un permis de sedere, valabil un an de zile, in aproape sase luni de zile, iar aceasta perioada prea lunga de timp ii face pe multi dintre cetatenii straini sa aleaga alte destinatii de business decat tara noastra.



Strainii din afara Uniunii Europene si din statele cu care tara noastra nu are acorduri bilaterale cu privire la libera circulatie a muncii au nevoie de permis de munca pentru a putea lucra in Romania. Solutia aleasa de companii este cel mai adesea detasarea, caz in care nu este nevoie de permis de munca, dar care nu se poate intinde pe o perioada mai lunga de doi ani. La expirarea acesteia, compania trebuie sa aplice pentru permis de munca.

"Procesul de obtinere a permisului de sedere de maxim un an dureaza in medie sase luni pentru manageri de alte nationalitati decat din Uniunea Europeana sau America de Nord. Evident, sase luni de intarziere inseamna mult in termeni de oportunitati pierdute sau costuri indirecte", spune un director de resurse umane din cadrul unei multinationale prezente pe plan local.
Astfel, recunoasterea si echivalarea diplomelor de studiu la Ministerul Educatiei si Cercetarii dureaza o luna, iar obtinerea autorizatiei de munca se face in 30 de zile. Ulterior, viza de tip D (de lunga sedere) se obtine tot intr-o luna. Dupa aceasta perioada, expatii care ajung in tara trebuie sa mai astepte inca o luna pentru a primi permisul de sedere legala, valabil un an de zile. In plus, pentru cei care vor sa isi aduca si familia in tara, aceasta perioada devine si mai lunga.
Directorul de resurse umane explica faptul ca nu a facut reclamatii in acest sens pentru ca asa este legislatia, care permite termene foarte lungi pentru fiecare pas, cum sunt avizul favorabil de angajare de la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), echivalarea diplomelor de studii, obtinerea avizului favorabil de munca, obtinerea certificatului de resedinta si obtinerea vizei de rein-tregire a familiei. In acest caz, poate dura inca doua luni ca familia sa poata veni, de asemenea, in tara.
 "Am avut numeroase cazuri cand investitori din Israel, China sau India si-au indreptat atentia catre alte tari cand au fost pusi in fata procedurilor si timpilor de asteptare pe care trebuie sa le traverseze pentru a putea desfasura activitati economice in Romania", spune Elena Anto-neac, director de dezvoltare in cadrul biroului local al The Partners in Relocation Group, companie care ofera consultanta companiilor multinationale care isi muta activitatile.
Strainii care vin sa lucreze in tara sunt de obicei persoane care urmeaza sa detina pozitii-cheie in companii pentru un an, doi sau trei.
In opinia lui Antoneac, tara noastra nu se afla in pozitia in care sa isi permita sa piarda investitori in aceste vremuri cu turbulente majore pe piata economica, nici chiar investitori de o mai mica anvergura.
Potrivit Oficiului Roman de Imigrari (ORI), in ceea ce priveste documentele emise de acesta, termenele sunt necesare pentru analizarea documentelor si verificarea conditiilor indeplinite de angajat si angajator.
Prin urmare, autorizatia de munca poate fi obtinuta in 30 de zile de la data depunerii cererii, iar in cazurile in care este nevoie de verificari suplimentare, termenul se poate prelungi cu maxim 15 zile. Odata obtinute autorizatia de munca de la ORI si viza de intrare in tara, document de competenta Ministerului Afacerilor Externe, cetateanul strain isi poate desfasura activitatea fara nicio constrangere, insa este necesar ca el sa primeasca si permisul de sedere.
"Propunerea de reducere a unor termene necesare obtinerii anumitor documente pentru cetatenii straini poate fi luata in considerare si pot fi facute propuneri pentru efectuarea unor modificari ale actelor normative in vigoare, dar intotdeauna cu conditia neafectarii demersurilor specifice pe care institutiile statului le fac in directia asigurarii ordinii si sigurantei publice pe teritoriul Romaniei", spune Mihaela Martescu, purtator de cuvant al ORI.
Mai mult decat atat, ea explica faptul ca ORI nu stabileste si nu poate modifica procedurile si termenele in ceea ce priveste legalizarea, recunoasterea diplomelor de studii, precum si a celor legate de obtinerea documentelor necesare firmei angajatoare care nu sunt prevazute in actele normative in conformitate cu care institutia noastra reglementeaza admisia si sederea strainilor in Romania.
In opinia lui Antoneac, o solutie ar putea fi acordarea unei anumite prioritati companiilor care contribuie cu sume considerabile la bugetul de stat.
"Sunt companii care contribuie lunar cu sute de mii sau milioane de euro la bugetul de stat si acest lucru ar trebui luat in calcul. Cazurile cele mai problematice le constituie de cele mai multe ori familiile cetatenilor expatriati. Familia poate sta despartita si un an de zile, iar multi cetateni straini fac cale intoarsa in tarile de origine, refuzand sa accepte distanta pentru o perioada atat de indelungata de timp", conchide Antoneac. 
 
Batalia pentru permise
 
Guvernul a decis recent ca pentru acest an sa fie eliberate un numar de 8.000 de autorizatii de munca pentru straini. Hotararea a venit dupa ce, la sfarsitul lunii ianuarie, Marius Lazar, secretar de stat in Ministerul Muncii, anunta ca vor fi acordate 10.000 de permise de munca pentru cetatenii straini.
Totodata, Lazar preciza ca au avut loc discutii intre reprezentantii Ministerului Muncii, patronate si parteneri sociali, care au insistat ca numarul de autorizatii sa fie mai mic pentru a se proteja in acest fel angajatii romani.
In acelasi timp, patronatele au cerut o suplimentare de pana la 15.000 de permise de munca pentru 2009. Potrivit patronatelor, sindicatele au facut presiuni astfel incat numarul de permise de munca acordate in acest an sa nu fie aprobat.
In aceste conditii, mai multe companii multinationale care au angajati straini detasati in Romania se afla in imposibilitatea de a le prelungi permisele de sedere. Raportat la efectivul salariatilor din economie, 8.000 de straini incadrati in munca in Romania, in baza autorizatiilor de munca, reprezinta aproximativ 0,2% din numarul total al angajatilor romani sau straini din tara.
 
State ai caror cetateni au nevoie de permis de sedere