Radu Craciun: Goana dupa aur s-a incheiat, iar bancile ar trebui sa accepte profituri mai mici

Autor: Razvan Voican 30.03.2009

Scaderea dobanzilor constituie o conditie necesara, dar nu suficienta pentru reluarea creditarii, un obstacol important fiind aversiunea fata de risc a bancilor, pe langa scaderea cererii, afirma Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii intr-un interviu acordat ZF.



"Pe langa un cost rezonabil al banilor este nevoie si de apetenta bancilor pentru a finanta afacerile, dar cand companiile se confrunta cu scaderea pietelor si a oportunitatilor de desfacere, iar estimarile privind somajul cresc cu 200.000 - 300.000 de oameni, devii mai precaut si mai selectiv."
El considera ca relaxarea politicii monetare a BNR ar fi o decizie normala dupa incheierea acordului cu FMI si UE, pentru ca este total atipic si neoportun ca dobanzile sa ramana la nivelurile actuale in ciuda semnelor de scadere atat de puternica a economiei.
"Este absolut normal sa fie stimulata creditarea in lei si ar trebui ca BNR sa incurajeze o scadere a dobanzilor la lei suficient de mare pentru a face interesant creditul in moneda nationala. Nu poti pretinde cuiva sa ia credit in lei doar pentru ca il rogi frumos, cand costul este mult mai mare decat la euro."
In acelasi timp, Craciun crede ca este nevoie si de o schimbare de atitudine din partea bancilor, care ar trebui sa renunte la spread-urile de dobanda practicate in ultimii ani.
"Trebuie alt model de gandire, pentru ca goana dupa aur s-a incheiat. Este absurd sa incerci sa compensezi efectul scaderii cererii prin cresteri de preturi. Bancile ar trebui sa fie dispuse sa aiba cresteri mai mici de profit sau chiar scaderi temporare, pana trece aceasta perioada." El afirma ca profitabilitatea bancilor in anii trecuti sugera ca este loc pentru preluarea unor costuri precum provizioanele suplimentare care trebuie constituite astazi.
"In pofida aparentelor, pe piata bancara a lipsit aplecarea spre client, mergandu-se pe principiul 'cerere oricum este, deci problema numarul unu este sa ai retea de distributie cat mai mare', ajungandu-se la extinderi exagerate. Daca acum o banca are sute de agentii si mai vinde doar prin doua treimi nu se justifica sa practice spread-uri exagerate pentru a-si acoperi costurile, inclusiv majorand puternic marjele la creditele cu dobanda indexata la dobanzi de referinta internationale."
Radu Craciun, care este un analist cu experienta al pietei financiare si al evolutiilor macroeconomice, estimeaza ca de-abia din vara creditarea ar putea da semne de revenire la viata din vara, in ipoteza in care BNR incepe sa relaxeze politica monetara in sedinta de maine a Consiliului de Administratie. 
"Primul pas ar trebui sa fie reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru recuplarea dobanzilor de pe piata monetara interbancara cu dobanda de politica monetara. Pana acum statul a fost singurul care s-a bucurat de nivelul mai scazut al dobanzii de politica monetara, la care BNR a refinantat bancile care au cumparat titluri de stat, in timp ce dobanzile interbancare s-au situat cu mult deasupra."
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus saptamana trecuta ca rezervele vor fi diminuate "extrem de gradual" si nu imediat, insa exceptarea de la obligatia constituirii de rezerve a finantarilor pe termen lung ar putea avea un efect mai consistent decat reducerea ratei de rezerva.
Cat priveste riscul ca bancile straine sa scoata bani din Romania, Craciun afirma ca odata ce a fost asumata liberalizarea totala a contului de capital, aceasta implica si repatrieri de valuta, iar eventuala introducere a unor restrictii "ar da prost ca imagine pe piata".
"Nu exista un cadru legal de obligare a bancilor sa aiba un anumit comportament, iar adoptarea de restrictii la repatrierile de capital nu ar face decat sa induca suspiciuni in privinta adevaratelor probleme cu care s-ar confrunta Romania. Nici tari cu o situatie mai grea nu au recurs la asa ceva."
El crede ca in conjunctura actuala si BNR are nevoie de banci, si bancile de BNR, si nu este de dorit o antagonizare a partilor.
In plus, se intreaba retoric ce autoritate morala mai avea BNR sa ceara prelungirea liniilor de credit de la bancile-mama cand retine 40% din niste bani care nu-i apartin, asa ca relaxarea regimului RMO ar fi un pas firesc inspre banci, in speranta ca si acestea vor face un pas inspre BNR, continuand finantarea.
Referindu-se la implicarea FMI in discutia dintre BNR si banci pentru evitarea iesirilor de valuta, Craciun apreciaza ca rolul Fondului ar fi de a da mai multa greutate intelegerii cu bancherii straini, putand garanta ca bancile nu trebuie sa se teama de o evolutie proasta a Romaniei.
Garantia nu poate fi insa deplina din cauza riscului politic, acesta putand constitui principalul motiv pentru care agentiile de rating nu se grabesc sa imbunatateasca evaluarea de risc a Romaniei in ciuda asigurarii finantarii externe.
"Finalizarea negocierilor privind pachetul de finantare de la FMI si UE constituie doar o victorie pe termen scurt, care trebuie confirmata de angajamentul politicienilor de a aplica masurile de reforma convenite si care vor constitui o proba de foc pentru soliditatea coalitiei PD-L - PSD, in pragul celor doua runde de alegeri aparand tentatia ca fiecare parte sa scoata castanele din foc cu mana celeilalte. Daca se sparge coalitia - si n-as subestima un asemenea scenariu - apar tensiuni majore, care au impact inclusiv asupra cursului de schimb."
Chiar si in absenta unor dispute politice, Craciun estimeaza ca volatilitatea cursului se va mentine, desi tentatia strainilor de a specula impotriva leului va fi in scadere, tinand cont ca exista un pachet atat de consistent de finantare externa.
"Cred ca euro se va intoarce la zona de tranzactionare din jurul nivelului de 4,29 lei, nefiind exclus sa mearga si mai sus, pentru ca daca se relaxeaza politica monetara - asa cum ar fi normal - aceasta nu poate coexista cu o apreciere a leului. Acordul cu FMI si UE previne o depreciere si mai mare, iar pe de alta parte un leu relativ mai slab este cheia succesului ajustarii deficitului extern."
Cat priveste cresterile inregistrate pe bursa in ultimele doua saptamani, Craciun le considera "un foc de paie".
"Rezultatele financiare ale companiilor pe primul trimestru vor veni ca un dus rece pentru bursa, fiind de asteptat sa vedem cifre mult mai slabe fata de cele cu care eram obisnuiti. In plus, pentru investitorii straini piata de la Bucuresti ar fi ultima pe lista cand ar incepe o adevarata revenire la nivel international, fiind preferate mai intai pietele mature unde sunt mari companii net subevaluate."
 
Radu Craciun spune ca este absurd ca bancile sa incerce sa compenseze scaderea cererii prin cresteri de preturi impuse clientilor existenti