Doka a ajuns la o cota de piata de 30% pe cofraje

Autor: Catalin Lupoaie 29.03.2009
Doka Romania, filiala locala a producatorului austriac de cofraje Doka, a inregistrat anul trecut venituri de 19,6 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul precedent, luand in calcul si veniturile din inchirierea cofrajelor si estimeaza pentru anul acesta venituri similare. Astfel, compania a ajuns sa detina o pondere de circa 30% din piata de cofraje pentru constructii.
"Pentru 2009 ne-am planificat un volum de vanzare si inchiriere de cofraje similar, cifra de afaceri depinzand insa de evolutia costurilor si a preturilor. Sub influenta noilor conditii economice, modelul strategic de pana in 2008 nu se mai poate aplica acum. Suntem foarte atenti la costuri si vom aplica o strategie de largire a activitatii pe noi segmente de clienti si produse", a declarat Adina Bilcu, directorul general al Doka Romania. Compania estimeaza pe termen mediu ca vanzarea si inchirierea de cofraje si sisteme de siguranta Doka in Romania sa insumeze aproximativ 30 de milioane de euro.
Reprezentantii companiei estimeaza pentru anul acesta o scadere a pietei fata de nivelul de 60 de milioane de euro inregistrat anul trecut, insa nu au precizat cat de adanca va fi reducerea pietei.
"Scaderea pietei este inerenta, cauzata de contextul international si implicit de accesul mai dificil la finantare. Este de dorit o reechilibrare a pietei prin demararea unor lucrari importante de infrastructura, pe care le consideram esentiale pentru o viitoare relansare a economiei pe baze solide", explica Bilcu.
Doka isi deruleaza activitatea atat in domeniul vanzarii de cofraje, dar si al inchirierii. Veniturile rezultate din inchiriere se ridica la circa 4 milioane de euro, potrivit unor estimari pe baza datelor obtinute de la companie.
Potrivit reprezentantilor companiei, in ultimii ani a crescut ponderea vanzarilor de cofraje (tipar de lemn sau din fier in care se toarna betonul) in cifra de afaceri in defavoarea inchirierilor, ajungand la circa 50%. Compania a investit circa trei milioane de euro in construirea celui de-al doilea depozit la Timisoara si cauta teren pentru constructia unui al treilea depozit. Doka detine in prezent sucursale la Bucuresti, Timisoara, Cluj, Constanta, Brasov, viitoarele locatii vizate fiind Iasi si Craiova. Printre proiectele imobiliare care utilizeaza cofraje Doka sa numara ansamblul rezidential Asmita Gardens, situat in Capitala pe malul Dambovitei, sau proiectul Global City, dezvoltat de fondul de investitii Global Finance in Pipera.
Printre competitorii Doka pe piata romaneasca se numara Peri, Meva, Faresin sau Hunnebeck. Grupul austriac Doka, care are o cifra de afaceri de peste 850 de milioane de euro, a intrat pe piata locala in 1998.