„Criza este punctul culminant al carierei mele"

Autor: Ciprian Valentin Botea 29.03.2009
George Soros, care a previzionat doua dintre crizele economice anterioare, a fost unul dintre putinii oamenii de afaceri care au anticipat si s-au pregatit pentru actualele turbulente, scrie Daily Mail.
Investitorul spune ca profita de actuala criza pentru a castiga miliarde de dolari dupa ce predictiile sale l-au pus in masura de a-si proteja afacerile in fata problemelor financiare globale. In timp ce multi dintre investitori au esuat a anticipa actuala criza, Soros - care in 2007 a revenit la conducerea fondului de investitii Quantum - a castigat 2,9 mld. dolari in ultimii doi ani.
Numai in 2008, un an caracterizat de o adancire abrupta a crizei financiare, investitorul american a reusit sa-si sporeasca averea cu 1,1 mld. dolari. Aceasta criza „este, intr-un fel, punctul culminant al carierei mele", a declarat el. Soros este unul dintre cei 25 de manageri de fonduri de hedging de pe Wall Street, care au sfidat anul trecut criza, inregistrand un profit cumulat de 11,6 mld. dolari. Fondul de investitii administrat de Soros a depasit cu mult performantele competitorilor sai, reusind sa-si creasca operatiunile pe o serie de segmente considerate riscante.
Cu toate acestea, un fond de investitii al lui Soros a fost amendat in Ungaria cu suma de 2,2 milioane de dolari pentru incercarea de a manipula actiunile OTP Bank, cea mai mare banca ungara.