Restantele la credite sar de un miliard de euro. Indicatorul-cheie al crizei arata triplare intr-un an. Cat mai suporta bancile? Comentati aici

Autor: Liviu Chiru 29.03.2009

Restantele acumulate de populatie si companii la plata ratelor la credite s-au apropiat in februarie de pragul de un miliard de euro, dupa o triplare in ultimul an, potrivit datelor BNR.

Romanii au fost loviti in plin de doua ori in ultimele luni, cand peste majorarile de dobanzi s-a suprapus cresterea rapida a cursului. Mai rau, unii dintre cei care au luat credite ar putea sa isi piarda locul de munca anul acesta.
Daca in anii trecuti calitatea portofoliilor de credite era foarte buna desi cuvantul de ordine pentru bancheri era sa dea cat mai multe imprumuturi si cat mai repede, situatia a inceput sa se deterioreze rapid din a doua jumatate a lui 2008. Explozia restantelor din ultimele luni contureaza tabloul unui sistem bancar care va trebui sa faca fata anul acesta cresterii rapide a creditelor neperformante. De altfel, unele banci si-au vazut diminuate puternic profiturile ori au inregistrat chiar pierderi in ultimul trimestru din 2008, pe fondul cheltuielilor mari cu provizioanele pentru acoperirea riscurilor anticipate.
"Triplarea soldului restantelor este un argument in plus care intareste ideea ca si in Romania criza financiara este resimtita. Pe de alta parte, daca citim dinamica acestui sold ca procent in Produsul Intern Brut, putem sa observam o crestere de la 0,3% la 0,7%. Nivelul de sub 1% din PIB indica faptul ca sistemul bancar din Romania a gestionat foarte prudent, in contextul actual, activitatile de creditare", spune Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen.
Cresterea abrupta a cursului leu/euro incepe sa isi arate efectele asupra calitatii portofoliilor de credite in valuta.
In doar doua luni - ianuarie si februarie- restantele acumulate la creditele in valuta au urcat cu 75%, pana la 426 mil. euro. Aceasta in conditiile in care cursul mediu a urcat in ianuarie cu 8%, la respectiv la 4,23 lei/euro, de la 3,91 lei/euro, cat fusese in decembrie.
Deprecierea leului a continuat si in februarie, insa intr-un ritm mai lent, euro inregistrand o medie de 4,28 lei. BNR a avertizat in februarie ca deprecierea prea rapida a leului ar putea sa ameninte stabilitatea economiei si de aceea a facut tot posibilul sa stopeze orice crestere a euro peste 4,3 lei.
Comparativ cu februarie anul trecut, nivelul restantelor la creditele in valuta este de peste patru ori mai mare. Bulentinul publicat de BNR nu contine insa informatii detaliate privind structura restantelor in functie de categoria de clientela - retail sau corporate.
Restantele la creditele in lei au ajuns in februarie la echivalentul a 563 de milioane de euro, dupa o crestere de peste doua ori in 12 luni. Exprimat in lei, soldul este de aproape trei ori mai mare, fata de februarie anul trecut.
Doar in luna februarie restantele la creditele in lei au urcat cu 17%, in conditiile in care dobanzile ridicate pun clientii in dificultate.
Deteriorarea rapida a portofoliilor de credite a determinat bancile sa-si dubleze provizioanele pentru acoperirea riscurilor in 2008, ajungand la 1,9 mld. euro. In decembrie, ponderea creditelor incadrate in categoriile indoielnic si pierdere (respectiv cele care inregistreaza restante mai vechi de 90 de zile la plata ratelor) urcase la 6,5% din total portofoliu, potrivit celor mai recente date ale BNR.
Banca Nationala a decis sa modifice reglementarile privind constituirea de provizioane, permitand prin aceasta miscare bancilor sa isi atenueze cheltuielile legate de creditele neperformante.
Explozia restantelor ar putea afecta profiturile mai multor asiguratori care acum cativa ani si-au majorat rapid afacerile prin vanzarea de asigurari de credite. Prin astfel de polite, bancile se asigura impotriva riscului de nerambursare a imprumuturilor. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in 2007 asiguratorii cu cea mai mare expunere pe piata creditelor erau BCR Asigurari, Asiban, Omniasig si Garanta.
"Sunt asigurate in principal creditele de acum trei-patru ani, pentru ca de un an piata asigurarilor de credite scade continuu si probabil va ajunge la zero", spune Mihai Tecau, directorul general al BCR Asigurari. Compania nu mai vinde asigurari de credite din aprilie 2007.
"Riscul acestor polite este mare si greu de evaluat. Noi insa nu mai avem expunere pe aceasta piata, deoarece politele noastre erau lunare, nu multianuale", afirma Tecau.
Asiguratorii care au incheiat in anii trecuti contracte multianuale de asigurare de credite se vor confrunta cu o crestere puternica a daunelor.