Gold Estate Imobiliare: Nu se mai vand apartamente în faza de proiect

Autor: Laurentiu Cotu 29.03.2009
Compania Gold Estate Imobiliare, dezvoltator imobiliar local, a anuntat ca finalizarea ansamblului rezidential Emerald Gardens din Floresti va fi amanata cu aproximativ 2 ani. Investitia, estimata la aproximativ 7 mil. euro, trebuia finalizata la finele anului trecut, însa din cauza crizei financiare din domeniul imobiliar, ansamblul Emerald Gardens va fi gata cel mai devreme în 2010.
Valoarea de piata a proiectului era estimata anul trecut la aproximativ 12 mil. euro. Complexul alcatuit din 10 imobile va totaliza 190 de apartamente, in prezent 50% dintre acestea fiind finalizate.
„La fel ca orice dezvoltator imobiliar, si noi suntem afectati de recesiunea economica. Pana în prezent am predat trei cladiri din cele 10 ale ansamblului Emerald Gardens, însa preturile au scazut fata de anul trecut cu peste 20%, iar apartamentele în faza de proiect nu se mai vand. Daca pana în 2010 piata imobiliara va începe sa-si revina, am putea finaliza constructia ansamblului rezidential din Floresti’’, a declarat pentru ZF Transilvania Ovidiu Stan, directorul general al companiei Gold Estate Imobiliare.
Daca anul trecut preturile unitatilor locative din ansamblul Emerald Gardens începeau de la 43.200 de euro si ajungeau la 63.700 de euro, în momentul de fata cel mai scump apartament se vinde cu 50.000 de euro, TVA inclus.
„Din cauza crizei financiare, pierderile înregistrate per total de compania noastra se ridica pana în prezent la peste 1 mil. euro. Lipsa lichiditatilor din piata îngreuneaza derularea proiectului din Floresti, astfel ca ritmul de dezvoltare al ansamblului Emerald Gardens va fi foarte lent’’, spune Ovidiu Stan.
Potrivit reprezentantului companiei clujene, 5 dintre cele 10 imobile care fac parte din ansamblul rezidential Emerald Gardens au fost construite, preturile apartamentelor incepand de la 600 de euro metrul patrat.
Ansamblul rezidential Emerald Gardens include apartamente de 1-2 camere, finisate si utilate, 120 de garaje subterane si 72 de parcari supraterane. Ansamblul este amplasat pe un teren de aproximativ 1 hectar, din care 37,5% vor fi spatii verzi, 34,5% - parcaje, accese auto si trotuare, si 28% - suprafata construita.
„Intentionam sa demaram diferite proiecte rezidentiale în Cluj, însa din cauza recesiunii economice nu am mai demarat nicio investitie. Am cumparat anul trecut diferite suprafete de teren în cartierele Someseni, Zorilor si Marasti’’, a spus directorul general al companiei Gold Estate Imobiliare. Anul trecut, compania clujeana anunta ca intentioneaza sa demareze un proiect rezidential de 12 case in cartierul clujean Zorilor, un proiect de 6 case in Someseni, iar unul dintre cele mai mari proiecte consta în constructia a 50 de apartamente în cartierul Marasti din Cluj-Napoca.
Gold Estate este o companie clujeana infiintata in anul 2004, capitalul fiind integral privat si avand ca domenii principale de activitate constructiile, amenajarile interioare, instalatiile sanitare si electrice. Compania a realizat pana in momentul de fata un complex rezidential pe strada Oasului din Cluj-Napoca, ansamblu care dispune de 40 de garsoniere, cu suprafete cuprinse intre 25 si 35 de mp.
Una dintre pietele cele mai afectate de recesiunea financiara este piata constructiilor rezidentiale, astfel ca, potrivit consultantilor imobiliari locali, peste 50% dintre proiectele din Cluj stagneaza. Cu toate ca unii dezvoltatori imobiliari locali sustin ca vand în continuare apartamentele la pretul de anul trecut, reprezentantii agentiilor imobiliare locale spun ca pretul apartamentelor nou construite a scazut cu 25%-30% fata de începutul anul 2008. In ceea ce priveste unitatile locative construite în localitatile învecinate Clujului, pretul acestora este în prezent cu 40%-50% mai mic decat cel de anul trecut.