Tiger Somes investeste 5 mil. euro in fabrica de hartie cu polietilena din Dej

Autor: Laurentiu Cotu 30.03.2009
Conducerea companiei Tiger Somes din Dej, producator de hartie cu polietilena, estimeaza ca va realiza în acest an o cifra de afaceri de 7,7 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 10% fata de anul trecut. Compania clujeana a încheiat anul 2008 cu vanzari totale de aproximativ 7 mil. euro, fata de 6,4 mil. euro - cifra de afaceri realizata în 2007.
„Ne bazam în estimarile facute pe contractele încheiate cu noii clienti si pe cresterea productiei companiei noastre, în conditiile în care pretul la polietilena a scazut fata de anul trecut, iar cererea pentru produsele destinate domeniului alimentar este în crestere. In momentul de fata nu simtim un recul, fiindca pe segmentul produselor alimentare nu poate scadea cererea, chiar daca traversam o perioada de criza’’, a declarat pentru ZF Transilvania Adrian Itu, directorul general al companiei Tiger Somes.
Conducerea companiei din Dej intentiona anul trecut sa reloce fabrica de hartie cu polietilena intr-o alta zona, însa în prezent s-a renuntat la demararea acestui proiect. Pentru acest an, conducerea companiei Tiger Somes intentioneaza sa demareze un proiect investitional de 4-5 mil. euro pentru retehnologizarea fabricii de la Dej.
„Aceasta investitie se va realiza prin fonduri structurale si ne propunem sa crestem capacitatea de productie a fabricii de la Dej si sa îmbunatatim calitatea produselor noastre odata cu achizitionarea unor noi utilaje. Consider ca efectele crizei economice vor fi resimtite mai accentuat în intervalul aprilie-iunie din acest an, iar începand din 2010 estimez ca lucrurile vor intra în normal’’, spune Adrian Itu.
Compania Tiger Somes, care detinea pana în anul 2007 doua divizii in Dej, cea de hartie cu polietilena si cea de ambalaje flexibile, a vandut catre grupul ceh OTK, specializat in productia de ambalaje si etichete, activitatile de productie ambalaje. Tiger Somes detine la Dej capacitati de productie pe o suprafata de 2.000 de metri patrati. Peste 80% dintre produsele firmei clujene sunt destinate pietei europene, principalele destinatii fiind Spania si Franta. „Intentionam ca în acest an sa mentinem ponderea la export realizata în 2008 sau, în cazul în care conjunctura pietei ne va permite, vom încerca sa crestem productia la export’’, a spus directorul general al companiei Tiger Somes. Divizia de ambalaje flexibile achizitionata de OTK Group în 2007 reprezenta 40% din afacerile Tiger Somes.
Tiger Somes s-a înfiintat în anul 1992, ca o societate mixta romano-italiana, avand ca obiecte principale de activitate producerea hartiei cu polietilena si realizarea ambalajelor fixe. Pentru dezvoltarea afacerii, producatorul clujean a achizitionat în 2001 un teren de 3,8 hectare în localitatea Dej. Constructia greenfield si dotarea cu utilaje a fabricii a însemnat o investitie de 2,8 mil. euro. Actionariatul Tiger Somes este format din Valentino Fornaroli, care detine - direct si indirect - 72% din actiuni, Adrian si Mircea Itu, cu 24%, restul de 4% fiind împartite între alti doi oameni de afaceri italieni.
OTK Group, care a preluat de la Tiger Somes divizia de ambalaje flexibile, este specializat in productia de ambalaje, etichete grafice, etichete autoadezive, precum si a ambalajelor de mici dimensiuni destinate in special industriei farmaceutice.
Pana in momentul achizitiei diviziei de ambalaje a companiei Tiger Somes, afacerile grupului ceh pe piata romaneasca s-au concretizat in exporturi, valoarea totala a acestora fiind de aproximativ 3 milioane de euro anual.
Reprezentantii companiei nu au dorit sa faca publica valoarea tranzactiei prin care au achizitionat Tiger Somes, dar au precizat sa suma platita pentru divizia de ambalaje a fost de ordinul milioanelor de euro. Discutiile pentru preluarea Tiger Somes au inceput in martie 2006 si s-au finalizat in primul trimestru al anului 2007. Initial, grupul ceh intentiona ca in Romania sa deruleze o investitie greenfield, insa ulterior a stabilit achizitia unei companii deja existente pe piata. Actionarul majoritar al OTK Group este grupul ceh SPG, care deruleaza activitati de servicii financiare, investitii imobiliare, dar si investitii industriale.