In plina criza, Oltchim isi propune un profit de 17,4 mil. euro

Autor: Adrian Cojocar 01.04.2009
Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) si-a bugetat pentru acest an un profit de 75 mil. lei (17,4 mil. euro), fata de pierderi de 234 mil. lei (63,7 mil. euro) in 2008, potrivit datelor publicate pe site-ul propriu.
Afacerile companiei sunt previzionate sa urce cu 14%, pana la 2,2 mld. lei (circa 515 mil. euro), cifre care iau in calcul integrarea sectiei de petrochimie a Arpechim in prima parte a anului, tranzactie care inca nu a fost finalizata.
La baza acestor proiectii de buget sta faptul ca exporturile Oltchim, cu o pondere de 77% in vanzarile companiei, se vor majora in acest an cu 2,66%, la 420 mil. euro. Aceasta in ciuda faptului ca firma anuntase ca pe final de an cererea atat la export, cat si la intern a fost puternic afectata de criza, prabusindu-se la jumatate, motiv pentru care compania si-a redus productia la 55% in ultimul trimestru din 2008.
Totodata, cu ocazia prezentarii indicatorilor preliminari la final de an, compania a anuntat ca preturile medii de vanzare ale principalelor produse, PVC si polioli, s-au redus in ultimul trimestru al anului cu peste o treime si tendinta a continuat si in prima parte din 2009.
Reprezentantii Oltchim nu au putut fi contactati pentru a oferi mai multe detalii.
Conversia datoriilor statului la Oltchim, in valoare de 508,5 mil. lei (circa 120 mil. euro) si avand o pondere de 30% din totalul datoriilor companiei la final de an, ar urma sa diminueze pierderile la nivel financiar, se arata in raport. Atat tranzactia de preluare a sectiei de petrochimie a Arpechim, cat si conversia datoriilor statului in actiuni nu se vor realiza decat cu acordul Comisiei Europene, care nu s-a pronuntat pana in prezent.
Recent, Comisia de buget din cadrul Ministerului Economiei a avizat negativ un proiect normativ care ar face posibila din punct de vedere legal conversia in actiuni a datoriilor statului la Oltchim.
In 2008, Oltchim si-a majorat vanzarile cu 11,3%, pana la 1,9 mld. lei (530 mil. euro), insa pierderile au urcat de peste doua ori. Pe partea de exploatare, combinatul chimic a trecut pe pierdere, cu 77,1 mil. lei (21 mil. euro).
Grosul pierderilor au fost la nivel financiar, acestea urcand cu 49%, la 156,8 milioane de lei (42,7 milioane de euro) si au fost determinate in principal de reevaluarea datoriilor in valuta ale Oltchim pe fondul aprecierii euro si dolarului.
La 31 dec. 2008, pasivele firmei (n.r. - capitalul imprumutat) in valuta se ridicau la circa 1,2 mld. lei (300 mil. euro). Mai bine de 70% din datoriile Oltchim sunt in valuta, fata de care leul a pierdut teren in ultimii ani, fapt ce a cauzat companiei pierderi uriase.
In aceste conditii, o apreciere de 10% a euro si dolarului fata de leu ar produce companiei pierderi financiare de circa 30 mil. euro din reevaluarea datoriilor.
Numai de la inceputul acestui an, leul s-a depreciat cu 5,7% fata de moneda europeana si cu 12,1% fata de dolar.
Reprezentantii statului, care controleaza compania, au declarat recent ca in urmatorii 4 ani Oltchim va atrage imprumuturi pentru investitii de 500 mil. euro, cu garantii guvernamentale, fapt ce ar putea pune o presiune si mai mare pe situatia financiara a combinatului.
Actiunile Oltchim s-au tranzactionat ieri in jurul nivelului de 0,175 lei, in usoara crestere fata de sedinta precedenta, capitalizarea companiei fiind de 14,2 mil. euro.