Investitorii se intorc in Est dupa asigurarile primite de la G20 ca regiunea va fi ajutata sa treaca de criza

Autor: Ciprian Botea 05.04.2009

Bursele din Europa de Est si-au continuat avansul, iar zlotul polonez a revenit pe crestere dupa ce liderii prezenti la summitul G20 de la Londra au promis ca vor sprijini economia mondiala afectata de criza financiara cu 1.000 mld. dolari (752 mld. euro).



Indicele polonez WIG 20 a urcat vineri pentru a treia zi consecutiv ajungand la cel mai inalt nivel din 19 ianuarie incoace pe fondul unui avans puternic al actiunilor din sectorul bancar. De asemenea, zlotul s-a apreciat cu 4,2% in fata euro in ultima saptamana, inregistrand cea mai buna performanta dintr-un cos de 25 de monede apartinand tarilor cu economii emergente, scrie Bloomberg.
Coroana ceha a urcat pana la cea mai ridicata valoare din ultimele doua saptamani, dar s-a depreciat ulterior, iar forintul maghiar a urcat vineri pana la un record al ultimei luni.
Activele tranzactionate pe pietele din Europa Centrala si de Est au fost afectate puternic in ultimele luni de raspandirea crizei financiare globale pe pietele emergente, forintul ajungand la un minim record pe 6 martie. Indicele WIG 20 a coborat la cel mai redus nivel din ultimii sase ani pe 18 februarie, dar actiunile tranzactionate pe bursa de la Varsovia s-au apreciat cu 26% de atunci pana in prezent.
Pe bursa de la Budapesta, indicele Cetop 20 a urcat cu 9,1% in sedinta de joi. Indicele reflecta performantele primelor 20 de companii dupa valoarea de piata din regiune.
„Cel mai probabil am depasit cea mai dificila perioada", a declarat Carlin Doyle, strateg valutar in cadrul State Street Globale Markets din Londra. „Odata cu acordul liderilor G20 se recunoaste necesitatea unui efort coordonat" pentru sprijinirea pietelelor emergente, a adaugat el.
Bursa de la Varsovia a condus avansul pietelor de capital din Europa Centrala si de Est, in timp ce indicele ceh PX a inregistrat o crestere saptamanala de 5,9%, iar cel maghiar BUX a urcat cu 7,9% in aceeasi perioada.
Bursele din Europa de Est au urcat puternic pe fondul unei tendinte similare a burselor din intreaga lume, indicele Dow Jones Industrial Average apreciindu-se cu 2,8% joi si 0,5% vineri.
Liderii G20 prezenti saptamana trecuta la Londra si-au dat acordul pentru a tripla - pana la 750 mld. dolari (564 mld. euro) - suma pe care Fondul Monetar International (FMI) o poate pune la dispozitia tarilor aflate in pericolul de a intra in incapacitate de plata. De asemenea, institutia va primi echivalentul a 250 mld. dolari (188 mld. euro) in Drepturi Speciale de Tragere (DST) - moneda interna a FMI.
„Criza financiara globala afecteaza puternic tarile emergente si pe cele slab dezvoltate", a declarat presedintele FMI, Dominique Strauss Kahn. „Liderii G20 au transmis un semnal puternic potrivit caruia comunitatea internationala este decisa sa sprijine aceste tari", a adaugat el.
Monedele est-europene si-au redus o parte din avansul saptamanal in a doua parte a sedintei de vineri. Zlotul a pierdut in acest interval 1,7%, pana la 4,4930 de unitati pentru un euro. Coroana ceha si forintul s-au depreciat, de asemenea.
„Era obligatoriu sa existe un asemenea recul", crede Jon Harrison, strateg valutar in cadrul Dresdner Kleinwort. Carlin Doyle, de la State Street, spune ca apetitul investitorilor pentru activele riscante de pe pietele emergente va urca in a doua parte a anului. Zlotul s-ar putea aprecia cu 12% pana la 4 unitati pentru un euro in urmatoarele sase luni, spune el.
Coroana ceha a pierdut 0,7% in sedinta de vineri, reducandu-si avansul pentru intreaga saptamana la 2,8%. Moneda ceha s-ar putea intari pana la 24 de unitati pentru un euro in urmatoarele sase luni, in conditiile in care Cehia este „cea mai sigura tara din regiune", spune Doyle.
Forintul maghiar s-a depreciat cu 0,9% in ultima sedinta a saptamanii trecute, fiind tranzactionat la 296,87 de unitati pentru un euro.