20% din achizitiile publice, prin e-licitatie

Autor: Miruna Lebedencu 05.04.2009

Institutiile publice vor fi obligate sa se inscrie in programul electronic de licitatii si sa atribuie prin acest sistem contracte in valoare de minimum 20% din buget, a anuntat premierul Emil Boc la finele saptamanii trecute, aratand ca intentia este ca aceasta participare sa fie ridicata la minimum 50% din alocatii.

"Am semnat decizia pentru o decizie pe care nu am anuntat-o public, ca institutiile statului sa acorde contracte prin sistemul electronic in proportie de minimum 20%, in caz contrar fiind sanctionate", a spus Boc la Antena 3, citat de Mediafax. Pentru sistemul electronic de achizitii va fi achitata o taxa unica, sub forma unui abonament digital, in cuantum de 2.500 de lei. Potrivit datelor oficiale, doar 2.253 de institutii dintr-un total de 11.187 de autoritati contractante au utilizat pana in prezent acest sistem.
Anul trecut, valoarea achizitiilor publice desfasurate online prin intermediul site-ului e-licitatie.ro a fost de 1,116 mld. lei (303,22 mil. euro), de peste trei ori mai mult decat in anul precedent, cand nivelul a fost de 302,17 mil. lei (90,5 mil. euro), potrivit unei analize a ZF. Nivelul relativ scazut din 2007 ar putea fi explicat de faptul ca majoritatea licitatiilor si procedurilor de atribuire nu se realizau electronic. Suma de 1,116 mld. lei reprezinta doar 2% din totalul achizitiilor publice pe anul trecut, potrivit datelor Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale.
Romprest Service, Romstrade, Spedition UMB, Delta Antrepriza de Constructii si Montaj 93 si Petrom, cea mai mare companie romaneasca, au castigat anul trecut 3,92 mld. lei (1,06 mld. euro) in baza unor contracte de achizitii publice incheiate cu diverse institutii din administratia locala si centrala din toata tara.