Prevederile "secrete" ale acordului cu FMI; BNR capata puteri sporite

Autor: Mediafax 05.04.2009
Rezervele BNR vor putea sa scada cu maximum 9 mld. euro
Rezervele internationale nete ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) vor putea sa scada in acest an cu maximum 9 mld. euro, fata de nivelul de 25,53 mld. euro calculat pentru finele lui 2008, potrivit acordului cu FMI, care stabileste si limite trimestriale pentru reducerea rezervelor. Rezervele internationale nete ale BNR sunt definite in euro ca diferenta intre activele externe brute si pasivele externe brute. Activele externe brute includ Drepturile Speciale de Tragere detinute de banca centrala, rezervele la FMI, numerarul, titlurile si depozitele in valute convertibile din strainatate, au declarat pentru Mediafax surse oficiale, care citeaza documentele convenite de autoritatile romane cu FMI. Fondul este de acord cu o eventuala reducere a rezervelor internationale nete de cel mult 7,6 mld. euro pana la jumatatea anului. Pentru luna septembrie limita este de 8,72 mld. euro, iar pentru finele anului a fost fixata la 9 mld. euro. La finele lunii martie, rezervele valutare ale BNR se situau la 25,121 mld. euro, in scadere cu 800 mil. euro fata de februarie.
 
Grad de solvabilitate de peste 10% pentru banci
In cadrul negocierilor, FMI a cerut BNR sa determine necesarul de capital suplimentar pentru bancile comerciale, pe baza testelor de stres astfel incat sa se asigure ca rata de solvabilitate a fiecarei institutii va fi mentinuta peste 10%, nivel cu doua puncte procentuale peste limita minima legala in vigoare, de 8%. "Rezultatele analizelor (de stres test - n.r.) vor fi folosite pentru a stabili nivelul de capitaluri proprii suplimentare necesare pentru a se asigura in cazul fiecarei banci ca rata solvabilitatii va ramane peste 10% pe toata perioada programului", au declarat surse oficiale. Testele de stres vor fi aplicate tuturor bancilor cu o cota de piata pe active de peste 1%, precum si institutiilor de credit mai mici, selectate pe baza calitatii si vulnerabilitatii portofoliilor de credit, evolutia imprumuturilor neperformante in ultimul an si rata actuala a solvabilitatii. Rata solvabilitatii la nivelul sistemului bancar romanesc era la finele anului trecut de 12,34%, comparativ cu 13,78% la sfarsitul lui 2007 si 18,12% in 2006.

Puteri sporite pentru BNR la lichidarea si insolventa bancilor
BNR va avea o implicare mai mare in initierea procedurilor de insolventa si lichidare, chiar voluntara, la banci, iar administratorul special va primi puteri sporite in cazul institutiilor care intra in stare de insolventa, dupa ce legea va fi modificata la solicitarea FMI. Autoritatea administratorului special va fi extinsa pentru a putea implementa prompt o serie larga de masuri de restructurare, inclusiv cumparari si preluari, vanzari de active, transfer de depozite, "bridge banks" (banci organizate temporar pentru administrarea portofoliului de depozite si credite ale unei institutii in situatie de insolventa) si de reducere a capitalului pentru acoperirea pierderilor, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Legislatia va fi amendata pentru a se asigura ca depozitele in limita sumei garantate vor avea un rang special de prioritate in cazul insolventei, iar Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare se va putea subroga acestor drepturi. De asemenea, BNR va avea dreptul sa stabileasca, fara sa mai astepte decizia instantelor judecatoresti privind insolventa, cand o institutie de credit nu mai poate rambursa un depozit si plata acestuia intra in competenta Fondului de Garantare, dupa modificarea legislatiei. In acelasi timp, termenul de incepere al platilor va fi redus de la 3 luni, cu posibilitatea prelungirii la 9 luni, cum este in prezent, la 21 de zile de la decizia BNR privind imposibilitatea returnarii depunerii.

Criterii de performanta trimestriale pentru deficitul bugetar
Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde de lei, fiind fixate si tinte trimestriale, in conditiile unor venituri bugetare anuale, fara sumele externe nerambursabile, de 166,72 mld. lei si a unor cheltuieli primare de 182,72 mld. lei. "Deficitul bugetar va fi monitorizat trimestrial, pe baza executiei in cash la nivelul bugetului consolidat. Autoritatile vor consulta FMI pentru masuri corective in cazul unor scaderi ale veniturilor si finantarilor guvernamentale", au declarat surse oficiale. Fondul a stabilit criterii de performanta privind deficitul bugetar pentru primele doua evaluari, din iunie si septembrie, respectiv un nivel de 12,13 mld. lei la jumatatea anului si de 17,63 mld. lei la finele primelor noua luni. Deficitul stabilit pentru acest an, de 24,36 mld. lei, reprezentand 4,6% din PIB, se plaseaza usor sub nivelul absolut al deficitului de anul trecut, de 24,65 mld. lei. Daca diferentele dintre deficitul bugetar consolidat si criteriile de performanta sunt mai mari de 200 mil. lei in fiecare trimestru din acest an, precum si cele care urmeaza sa fie stabilite pentru 2010, la a doua revizuire, MFP va consulta expertii Fondului.

Depasirea cu 2 puncte a inflatiei impune noi masuri
Rata anuala a inflatiei din fiecare trimestru va fi criteriu de performanta in acordul cu FMI, iar depasirea cu doua puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de masuri, ca obligatie de continuare a programului. Tinta indicativa pentru 2009 a fost fixata la 4,5% plus/minus un punct procentual, au declarat surse oficiale. Prin intelegerea cu FMI au fost stabilite criterii de performanta pentru lunile iunie si septembrie 2009, cand rata anuala a inflatiei ar trebui sa se incadreze intr-un interval de plus/minus un punct procentual fata de nivelul central stabilit la 6,4%, respectiv 5,7%. In cazul in care inflatia anuala depaseste intervalul amintit, BNR va discuta cu expertii FMI pentru evaluare. Daca preturile de consum variaza cu peste doua puncte procentuale fata de nivelul central, atunci autoritatile vor avea consultari cu Fondul privind masurile care trebuie adoptate, fara de care acordul nu poate continua.