Afacerile de familie din comertul cu carburanti au castigat peste 13 milioane de euro din tranzactiile de pe Bursa de Marfuri

Autor: Roxana Petrescu 06.04.2009
Oscar Downstream si Unicom Holding, principalele companii specializate in comertul cu produse petroliere, neafiliate unui brand international, ci aflate sub controlul unor familii, au reusit sa castige in primele trei luni ale anului circa 13 milioane de euro din tranzactii cu carburanti derulate pe Bursa Romana de Marfuri (BRM).
Cumparatorii au fost in principal companii de stat, in primele trei luni ale anului tranzactiile organizate pe ringul produselor petroliere gazduit de BRM avand o valoare totala de circa 17 milioane de euro.
Oscar Downstream a reusit in primele trei luni ale anului sa incheie contracte de vanzare de carburanti in valoare de circa 50 de milioane de lei (12 milioane de euro) in special catre companii de stat.
Cu aceasta valoare a contractelor, compania se plaseaza pe primul loc in cadrul tranzactiilor cu produse petroliere de pe Bursa Romana de Marfuri.
Oscar Downstream, compania care a terminat anul 2007 cu afaceri de 140 de milioane de euro, in crestere de aproape trei ori comparativ cu anul anterior, estima pentru anul trecut un business cu o valoare de 300 de milioane de euro, potrivit unor infomatii publicate de Business Magazin.
Cel mai mare contract castigat de companie in primele trei luni ale anului a fost in valoare de 43,2 milioane de lei (10,2 milioane de euro) cu CFR Calatori care a achizitionat 20.000 de tone de motorina Euro 5. C
Concurentul Oscar Downstream pentru aceasta tranzactie a fost Lukoil Romania, companie cu afaceri de circa 1,5 mld. euro anul trecut.
Oscar Downstream a mai castigat in primele trei luni ale anului contracte cu Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Transilvania Nord, Metrorex, Comitetul Olimpic Sportiv Roman si altii. Principalul concurent al companiei la aceste tranzactii a fost Rompetrol Downstream. Potrivit unor declaratii recente, anul acesta compania intentioneaza sa abordeze si segmentul comercializarii de gaz petrolier lichefiat, lucru care ar urma sa contribuie la cresterea afacerilor firmei.
Oscar Downstream nu este prezent pe piata locala printr-o retea de benzinarii, dar este una dintre primele companii care au introdus sistemul statiilor de incinta care permit alimentarea marilor consumatori exact in zonele unde isi desfasoara activitatea.
Actionarii companii sunt Alin si Costina Niculae care detin 95%, respectiv 5% din actiunile companiei. Alin Niculae este si directorul general al Oscar Downstream.
O alta companie care a reusit sa incheie contracte valoroase pe BRM in primele trei luni este Unicom Holding, care a vandut produse petroliere de un milion de euro.
Unicom Holding, cu afaceri de 175 de milioane de euro in 2007, a batut palma cu Societatea Nationala a Sarii, Transport Public SA Suceava si regia Autonoma - Oradea Transport Local.
In spatele Unicom Holding se afla familia Iavorski, compania neavand ca asociati persoane juridice.
Cele mai mari pachete de actiuni sunt detinute de Iavorski Constantin, fost ministru al resurselor la Chisinau, cu 42,13% si de Iavorski Larisa cu 43,8%. Pe locul doi insa, ca valoare a tranzactiilor incheiate pe Bursa Romana de Marfuri, se afla compania Petrotour, care a incheiat contracte de aproximativ 2,5 milioane de euro cu Regia Transporturi Feroviare de Calatori Timisoara, Electrocentrale Oradea si CNCF CFR - Sucursala Regionala Timisoara.