Romtelecom ataca noi regiuni cu telefonie si internet mobil

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 06.04.2009

Pentru a proteja interesele Cosmote, compania nu a lansat si servicii de telefonie mobila, desi ar fi putut face acest lucru.



Romtelecom va ataca noi zone din Romania cu oferte de telefonie fixa si internet, in care compania nu ar fi investit niciodata pentru a-si extinde infrastructura de cablu sau fibra optica, dupa lansarea retelei de comunicatii mobile, afirma oficialii operatorului.

"Strategia Romtelecom pentru reteaua CDMA consta in extinderea acoperirii retelei pentru a oferi servicii suplimentare, tintind de asemenea si zone unde nu exista sau in care este dificila si nejustificata economic instalarea de infrastructura fixa (cablu, fibra etc). Astfel, contribuim si la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane si cele rurale prin oferirea de servicii de voce fixa si broadband wireless", spun oficialii companiei.
Astfel, clientii care locuiesc intr-una din cele 470 de localitati acoperite de reteaua mobila a Romtelecom pot contracta servicii de telefonie fixa printr-un terminal special. Pentru a nu-si incuraja baza de clienti sa prefere solutia mobila de furnizare a telefoniei fixe, Romtelecom a decis sa practice aceleasi tarife indiferent de reteaua prin care e furnizat serviciul (cablu sau wireless). Compania nu a oferit detalii privind costul echipamentului care asigura acces la telefonia fixa.
 
Telefonie fixa prin reteaua mobila
Orange, Vodafone si Zapp ofera de asemenea servicii de telefonie fixa prin retelele mobile. Conform unei statistici a Comisiei Europene, mai putin de 50.000 de romani utilizeaza asemenea servicii. Cei mai mari jucatori de pe telefonia fixa din Romania sunt Romtelecom (trei milioane de clienti) si RCS&RDS (1,1 milioane de clienti).
Pe de alta parte, Romtelecom a decis sa nu publice o oferta comerciala pentru servicii de telefonie mobila, pentru a nu a intra astfel in conflict cu Cosmote, companie membra a aceluiasi grup. Reteaua CDMA ar fi permis si lansarea unor servicii de telefonie mobila.
 
Tarife mai mici pentru clientii existenti
In ceea ce priveste oferta de internet mobil, Romtelecom practica tarife mai mici pentru clientii care folosesc deja serviciile sale de internet fix. Astfel, pentru clientii existenti abonamentul Clicknet Mobile 0,5 GB are un tarif de 5,8 euro in timp ce planul tarifar Clicknet Mobile 12 GB are un cost de 23,8 euro.
Dupa epuizarea traficului inclus in abonament, Romtelecom percepe tarife cuprinse intre 0,003 si 0,0015 euro pentru fiecare MB de date transferat. Toate tarifele prezentate includ TVA.
Orange si Vodafone, cei mai mari jucatori de pe piata locala telecom, ofera gratuit sau la preturi modice (1 euro) modemurile pentru abonamentele de acces la internet. Pe langa forta financiara si obiectivele de crestere pe aceasta piata ale Orange si Vodafone, o explicatie pentru strategia de a oferi gratuit cardurile de date este si aceea ca tehnologia 3G este puternic raspandita si de aceea preturile echipamentelor s-au prabusit in ultimii ani. In schimb, echipamentele CDMA sunt realizate de mai putini producatori, astfel ca si preturile sunt mai mari.
Oferta Romtelecom include si internet broadband fix fara fir si solutii de retea privata (VPN).
Reteaua CDMA a Romtelecom asigura viteze de acces mai mari decat reteaua in aceeasi tehnologie a Zapp. Totusi, Orange, Vodafone si Zapp, care detin licente 3G, ofera deja viteze de download de 7,2 Mbps, care ar putea creste din nou in viitor.
Romtelecom era numarul doi pe piata de internet fix, dupa RCS&RDS, cu 650.000 de clienti. Compania a construit reteaua mobila cu echipamente de la producatorii chinezi ZTE si Huawei.