Hossu: Ministerul Finantelor este de acord cu eliminarea drepturilor de autor

Autor: Geanina Sandu 06.04.2009
Ministerul Finantelor este de acord cu eliminarea drepturilor de autor, iar o ordonanta de urgenta in acest sens ar putea fi elaborata in sedinta de maine a Guvernului, propunerea fiind a sindicatelor si a patronatelor, a declarat ieri liderul „Cartel Alfa", Bogdan Hossu.
„Cel mai probabil, o ordonanta de Guvern pentru eliminarea drepturilor de autor va fi emisa dupa sedinta de miercuri a Executivului, aceasta avand aplicabilitate din luna mai a acestui an", a precizat presedintele „Cartel Alfa".
Hossu a spus ca aceasta masura a fost sustinuta de secretarii de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gratiela Iordache si Gheorghe Gherghina, in Romania fiind platiti, in prezent, pe drepturi de autor, 200.000 de angajati.
„Pentru opt luni care au mai ramas din acest an, s-ar largi baza de impozitare cu 800.000.000 de lei", a precizat Hossu.
Sindicatele si patronatele au propus, in ianuarie, eliminarea drepturilor de autor, precizand ca aceasta problema trebuie reglementata, pentru ca ea ar putea constitui „o forma de evaziune". In opinia liderului sindical, exista anumite categorii de angajati, cum sunt de exemplu contabilii, notarii, arhitectii, care sunt platiti prin contracte de drepturi de autor, pentru ca astfel sunt exclusi de la plata anumitor taxe.
Hossu spunea ca persoanele tinere care sunt in prezent platite pe contracte de drepturi de autor, printre care 45.000 de angajati din mass-media, vor avea o pensie sub pragul minim de saracie.
Potrivit liderului „Cartel Alfa", actuala lege a contractelor drepturilor de autor nu trebuie anulata, ci corect aplicata, pentru ca unii angajatori transfera catre lucratori intregul risc.
„Efectele acestei legi se vor vedea in 20 de ani pentru persoanele tinere care sunt platite in prezent pe drepturi de autor si vor fi greu de corectat. Acestia vor avea o pensie sub pragul de saracie. Ceea ce se intampla azi este un abuz, un exces, pentru ca unii angajatori transfera angajatilor intregul risc, iar acestia din urma vor ajunge sa aiba o pensie de mizerie, pentru ca salariul declarat oficial este cel minim pe economie, iar la sfarsit pensia va reprezenta 0,3 puncte procentuale", explica liderul sindical.