Ar fi buna adoptarea rapida a euro? Analistii spun ca nu, oamenii din business ii contrazic

Ziarul Financiar 08.04.2009

Analistii apreciaza ca adoptarea prematura a euro nu este benefica, dar oamenii din business abia asteapta masura.



 
„In ceea ce priveste Romania, nu cred ca ar trebui schimbat calendarul de adoptare a euro, iar 2014 trebuie mentinut ca obiectiv de adoptare a euro. Ceea ce trebuie sa facem insa este sa acceleram eforturile de indeplinire a criteriilor de convergenta, atat in termeni de convergenta nominala, cat si reala. In termeni de convergenta nominala avem inca o problema serioasa pe partea de inflatie si a aparut o problema mare recent si cu deficitul bugetar", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Economistul-sef al Raiffeisen Bank sustine ca avem nevoie de un angajament mult mai ferm decat in anii anteriori si la nivel de Guvern, nu numai la nivel de banca centrala, pentru a reduce inflatia, ceea ce inseamna practic un mix de politici economice mai echilibrat, cu un rol mult mai important al politicii fiscal-bugetare si salariale.
In plus, deficitul bugetar trebuie corectat, ceea ce presupune eforturi serioase la nivel de eficientizare a cheltuielilor publice si o reforma a politicii salariale la nivel bugetar.
„In termeni de convergenta reala, trebuie sa continuam reformele structurale din economie care incetinisera dupa aderarea la UE si sa pregatim economia reala sa poata face fata intr-o zona cu o moneda unica, in care politica monetara isi pierde independenta", spune Dumitru.
Analistii sustin ca este foarte important ca tara sa fie pregatita pentru trecerea la zona euro, considerand ca adoptarea mai rapida a monedei unice europene ar avea mai multe dezavantaje decat avantaje
„Stabilitatea cursului de schimb poate sa fie obtinuta si prin alte modalitati decat prin trecerea la euro. Pentru trecerea la euro trebuie indeplinite criteriile de convergenta nominala, dar convergenta nominala este doar un diagnostic care reflecta starea economiei", spune Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.
Ideea este sustinuta si de Laurian Lungu, managing partner la compania de cercetare si analiza Macroanalitica, care aminteste printre dezavantaje inflatia ridicata din Romania care nu ar mai putea fi ajustata prin politica monetara.
„Ar fi o ineptie sa trecem la euro mai repede, in conditiile in care nu suntem pregatiti. Economia Romaniei schiopateaza. Este nevoie de reforme structurale. In plus, procesul nu este posibil din punct de vedere tehnic. Chiar daca ar fi o solutie pe termen scurt, ulterior poate fi o miscare gresita."
Atitudinea fata de adoptarea euro s-a schimbat in ultima perioada pe fondul crizei, care a dus la accentuarea volatilitatii monedelor din regiune.
„Motivele sunt legate de avantajele care le ofera apartenenta la o zona monetara unica in care ai avea o moneda puternica care are si calitatea de moneda de rezerva la nivel international", explica economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Sorin Minea, presedintele Angst, unul dintre cei mai mari producatori de mezeluri, spune ca trecerea Romaniei la euro nu poate fi o masura proasta.
„Ar fi chiar de zece ori mai bine. Eu lucrez in euro si cumpar atat materia prima, cat si utilajele din UE in euro, dar vand produsele in lei, iar din aceasta cauza am pierderi financiare. Daca euro creste maine cu 20%, eu nu pot creste preturile tot cu 20% si lucrez in pierdere. In clipa in care Romania adopta moneda euro atunci voi putea sa imi fac si eu un plan de afaceri."s
Parerea este sustinuta si de Wargha Enayati, care controleaza pachetul majoritar de actiuni al Centrului Medical Unirea (CMU), una dintre principalele retele de clinici de pe piata locala.
„O sa fie un lucru bun pentru Romania in conditiile in care orice forma de unitate (in cadrul Uniunii Europene - n.red.) este benefica", spune Enayati. El adauga faptul ca pentru oamenii de afaceri ar fi chiar mai usor lucrul cu euro.
„Va fi o trecere mai usoara comparativ cu trecerea la leul nou. Din punctul de vedere al adaptabilitatii nu cred ca vor fi probleme in lumea de business", afirma seful CMU.
Pentru ca un stat sa poata adera la zona euro trebuie sa indeplineasca o serie de conditii legate de inflatie, deficit bugetar, datorie publica, curs de schimb si dobanzi.