Balachandra, KPMG: Tranzactiile inghetate au fost dintr-o data reluate

Autor: Izabela Badarau 08.04.2009

Antreprenorii romani care nu acceptau sa isi vanda afacerile la un pret mai mic se gandesc acum ca nu vor putea infrunta criza si aleg sa vanda pana la urma, spune Wilson Balachandra, partener in cadrul companiei de audit si consultanta KPMG.



„Turbulentele afisate de lumea financiara globala, deprecierea leului, dificultatile din industria producatoare de masini, din sectorul imobiliar si cel al leasingului financiar au determinat oamenii de afaceri locali sa se gandeasca de doua ori inainte de a alege. Sa vanda pentru un pret mai mic sau sa-si asume riscul de a infrunta o criza ce poate fi de lunga durata si care poate nu si-a atins inca apogeul?", spune Wilson Balachandra, 37 de ani, expert in cadrul KPMG Romania, cu o experienta de 14 ani pe pietele din Europa Centrala si de Est.
Multe tranzactii inghetate in toamna trecuta au fost astfel reluate sub presiunea dificultatilor financiare cu care se confrunta companiile. Acesta este un prim semnal pozitiv pentru piata de fuziuni si achizitii care pare practic blocata.
Balachandra spune ca sectoarele vedeta in piata de fuziuni si achizitii vor fi anul acesta cel farmaceutic si cel al serviciilor medicale.
„Investitorii sunt in principal interesati de sectorul farmaceutic si cel al serviciilor medicale. Am constatat inca de la venirea mea in Romania la inceputul anului 2006 ca produsele farmaceutice reprezinta un sector extrem de atractiv si continua sa pastreze acelasi apetit ridicat pentru investitori. Inceputul anului 2009 a adus doua tranzactii importante pe piata locala, respectiv preluarea Zentiva de catre grupul francez Sanofi-Aventis, in perioada urmatoare preconizandu-se in continuare noi tranzactii".
 
Inca sunt bani
Exista companii si fonduri de private equity care au inca bani la dispozitie si sunt pregatite sa investeasca acesti bani intr-un mod inteligent si eficient, spune Balachandra, adaugand ca vor continua sa existe tranzactii in Romania si in 2009, interesul investitorilor fiind inca unul ridicat, asta dupa ce fluxul tranzactional a fost stopat temporar.
„Aparitia neasteptata a crizei financiare globale la sfarsitul anului precedent a luat multi oameni de afaceri prin surprindere, impresia initiala fiind ca Romania nu va fi afectata semnificativ de criza. Din aceasta cauza fluxul tranzactional a fost stopat temporar, desi existau inca suficienti potentiali investitori cu un apetit ridicat pentru companiile romanesti. Vanzatorii au asteptat niveluri mai ridicate ale preturilor", spune Balachandra.
O componenta importanta a pietei de fuziuni si achizitii era pana acum sectorul imobiliar, care insa a intrat pe un trend puternic descendent in 2008.
„Investitiile imobiliare au inregistrat un declin abrupt, unii ar putea vorbi chiar de o evaporare, in ceea ce priveste tranzactionarea proiectelor imobiliare de anvergura. Aceasta evolutie s-a remarcat inca de la inceputul anului 2008 si a continuat pe tot parcursul anului", considera partenerul KPMG, adaugand ca in a doua jumatate a anului trecut s-a inregistrat o scadere drastica a volumului tranzactiilor fata de anii precedenti si de primul trimestru al anului in curs.
 
-82% in primul trimestru
Piata fuziunilor si achizitiilor din Romania a consemnat 46 de tranzactii in primul trimestru din acest an, totalizand 631,55 mil. euro, in scadere cu 82% fata de valoarea din perioada similara a anului trecut, potrivit companiei de cercetare a pietei DealWatch. Fata de primele trei luni din 2008, numarul fuziunilor si achizitiilor a scazut cu 22%. Numarul tranzactiilor de anul trecut, incheiate sau anuntate, s-a cifrat la 265, cu doar doua mai mult comparativ cu 2007. Valoarea acestora a urcat, insa, cu 17,68%, la 6,81 mld. euro. Mediafax