Republica Moldova: O tara si trei presedinti comunisti

Autor: Iulian Anghel 07.04.2009

Partidul Comunist ar fi castigat, potrivit datelor oficiale, aproape 50% % din voturi in urma alegerilor legislative de duminica.. Celelalte partide care au reusit sa treaca de pragul electoral de 6% au fost Partidul Liberal (PL) - 12,7 de procente, Partidul Liberal Democrat (PLDM) - 12,11% si Alianta Moldova Noastra (AMN)- 9,8%. Peste 1,5 milioane de alegatori au votat, dintre cei aproximativ 2,5 milioane de cetateni inscrisi pe listele electorale.

Parlamentul Moldovei este unicameral si are 101 de locuri. Alegerile au loc o data la patru ani.

Presedintele este ales de Parlamant si poate sta in functie doua mandate. Seful statului il propune pe primul-ministru care, la randu-i, este validat de Parlament.
La alegerile din martie 2005 comunistii (Partidul Comunist din Republica Moldova, PCRM) a obtinut 55 de locuri in Parlament. Opozitia, formata din patru partide a avut urmatoarea pondera parlamentara: Alianta Moldova Noastra” - 13 locuri, Partidul Democrat din Moldova - 9 locuri, Partidul Popular Crestin Democrat - 7 locuri, Partidul Social-Liberal - 3 locuri. 14 deputati au fost neafiliati.
PCRM a venit la putere in 2001. In urma alegerilor din 2005, PCRM a facut o intelegere cu mai multe partide de opozitie care au acordat sustinerea necesara pentru realegerea lui Voronin care avea nevoie de 61 de voturi.

PCRM a fost infiintat in 1993, dupa ce, in urma puciului esuat de la Moscova, Moldova si-a declarat independenta, iar Partidul Comunist a fost scos in afara legii. Inregistrarea oficiala a PCRM a avut loc in 1994.

In 1998 PCRM a castigat 30% din voturi. In 2001 a ajuns la putere cu 49,9% din voturi (71 de deputati), iar in 2005 a obtonut 45,9% din voturi (56 de deputati)

Primul presedinte al Republicii Moldova a fost un vechi comunist, Mircea Snegur.El este cel care a conferit limbii romane statut de limba oficiala. Sub Snegur, Moldova a adoptat tricolorul ca steag national. Tot Snegur a integrat Moldova in Comunitatea Statelor Independente (CSI – fostele tari sovietice). El era sprijinit de Partidul Democrat Agrar, care a castigat confortabil alegerile legislative din 1994.

La alegerile prezidentiale din 1996 (presedintele era ales atunci prin vot popular) Snegur a pierdut alegerile in fata presedintelui Parlamentului Petre Lucinschi, un alt fost comunist, om al Moscovei, apropiat de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. Lucinschi era sprijinit de comunisti. El a recunoscut, de facto, independenta Transnistriei.

Din 2000, presedintele este ales de Parlament. Dupa alegerile din 2001, Parlamentul l-a ales presedinte pentru doua mandate pe Vladimir Voronin, si el comunist.