„Lichidati bancile cu probleme si dati-le afara sefii"

Autor: Catalina Apostoiu 08.04.2009
Un comitet al Congresului american ce supravegheaza actiunile de redresare a sectorului financiar american a sugerat faptul ca demiterea executivilor de top si lichidarea bancilor cu probleme ar putea reprezenta o cale mai buna de depasire a actualei crize economice, conform Bloomberg.
Un raport al The Congressional Oversight Panel arata de asemenea ca este posibil ca Trezoreria sa se bazeze pe un scenariu prea optimist pentru a-si ghida programul de bailout de 700 mld. $ si declara ca succesul inregistrat de program dupa sase luni nu este unul clar. „Toate eforturile de succes in ceea ce priveste rezolvarea unor crize bancare au implicat o combinatie intre indepartarea managementului defectuos si preluarea controlului asupra procesului de evaluare a bilanturilor contabile ale bancilor", se arata in cadrul raportului comitetului condus de Elizabeth Warren, profesor la Harvard Law School.
Secretarul Trezoreriei Timothy Geithner a revizuit programul TARP pentru a se concentra asupra injectarii de capital in cadrul bancilor si eliminarii unor titluri cu probleme in valoare de 1.000 mld. dolari din cadrul bilanturilor acestora prin intermediul unor parteneriate de investitii public-private. In acelasi timp, guvernul incearca sa deblocheze pietele de credit prin intermediul unui program al Trezoreriei prin care sunt furnizate credite celor care investesc in unele titluri bazate pe active.
Warren a declarat ca „desi lucrurile ar putea merge putin mai bine" sub coordonarea lui Geithner, Trezoreria trebuie sa fie totusi mai transparenta in legatura cu modul in care cheltuie banii contribuabililor.
In cadrul raportului, comitetul arata ca „este posibil ca abordarea Trezoreriei sa nu recunoasca profunzimea actualei crize si gradul in care valorizarea redusa a activelor cu probleme reflecta de fapt valoarea acestora". Grupul arata ca ofera o analiza a „potentialelor alternative strategice" Trezoreriei. Astfel, o lichidare a bancilor ar „eroda probabil cel mai putin rabdarea contribuabililor" si „ofera claritate relativ rapid" pietelor.