PIB-ul Republicii Moldova, 3% din cel al Romaniei

Ziarul Financiar 08.04.2009
Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova este de 30 de ori mai mic decat cel al Romaniei. In 2008, PIB-ul Republicii Moldova a fost de 6 miliarde de dolari, in timp cel al statului vecin a atins 192 mld. dolari.
La o populatie de aproape 4 milioane de locuitori, Republica Moldova avea anul trecut un PIB pe cap de locuitor de 1.694 de dolari, spre deosebire de teritoriul romanesc unde acesta era de 12.200 de dolari pe cap de locuitor.
Practic, un ajutor financiar al Romaniei catre Republica Moldova, oricat de mic ar fi el, reprezinta foarte mult pentru aceasta tara.
In ciuda diferentelor economice dintre ele, cele doua state au dezvoltate relatii comerciale dinamice. Astfel, valoarea totala a importurilor Republicii Moldova din Romania a atins in 2008 0,449 mld. dolari.
Din punct de vedere al investitorilor, Romania este prezenta in Republica Moldova prin investitori mari precum Anchor Grup, dezvoltatorul Plaza si Bucuresti Mall, care au deschis anul trecut primul mall din statul vecin.
Investitia se ridica la 50 mil. euro. Odata cu deschiderea acestui centru comercial si-au facut intrarea pe piata si alte branduri romanesti precum Fox, Irina Schrotter sau Bigotti.
Un alt brand de fashion care se gaseste in Republica Moldova este Debenhams, adus de firma romaneasca RTC.