Ion Nestor: Avem mai multe scenarii de buget pentru acest an. De la stagnare pana la minus 20%

Autor: Cristi Moga 10.04.2009

Ion Nestor, partenerul coordonator al casei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata, apreciaza ca piata avocaturii ar putea scadea in acest an cu pana la 20% si ia in calcul si scaderea veniturilor firmei pe care o conduce.



"Din cauza situatiei economice am amanat aprobarea bugetului pana la inceperea noului an pentru a avea o imagine mai clara asupra pietei si a realiza un buget realist. Va fi in acest an o scadere economica semnificativa, iar piata avocaturii este posibil sa sufere o contractie de pana la 20%. In privinta noastra avem mai multe scenarii, de la stagnare pana la un minus de 20%", a declarat pentru ZF Ion Nestor.

Dupa ani buni de crestere sustinuta, casele de avocatura se vad in fata primului an mai dificil, in care obiectivele optimiste ale marilor firme vizeaza o stagnare a veniturilor.
In ultimii doi ani veniturile marilor firme s-au dublat, in timp ce un avocat partener la una dintre firmele de top a ajuns sa castige 700.000 de euro anual.
NNDKP numara aproximativ 100 de avocati si a inregistrat in 2008 venituri de 14,8 milioane de euro, in crestere cu 17% fata de anul anterior. Doi dintre partenerii ale caror nume se regasesc in denumirea firmei, Andrew Kingston si Patricia Petersen, au parasit casa de avocatura, lasand insa neschimbat numele firmei.
Nu am avut niciun fel de plecari de avocati din cauza crizei.
Avocatii rezoneaza la ideea ca pentru anumiti clienti sunt nevoiti sa reduca onorariile pentru a-i putea pastra in portofoliu, in timp ce lacunele angajatilor neperformanti ies mai mult in evidenta in aceasta perioada, in care se poate optimiza echipa.
"Nu am avut niciun fel de plecari de avocati din cauza crizei. Fluctuatiile care au aparut si ar mai putea aparea pe parcursul acestui an sunt normale in cadrul unei firme cu mai mult de 100 de avocati. Continuam sa recrutam personal, inclusiv pe domenii care nu genereaza in prezent la fel de multe contracte, dar strategia noastra vizeaza mai mult decat urmatoarele sase luni", spune Nestor.
NNDKP este una dintre primele firme de avocatura infiintate pe piata, imediat dupa revolutie de catre Ion si Manuela Nestor. Firma are sediul in parcul de afaceri Bucharest Business Park din zona Casei Presei din Capitala, unde a mai inchiriat recent un etaj, ajungand la o suprafata de birouri de 3.500 de metri patrati.
Unul dintre principalele obiective ale firmei in aceasta perioada este pastrarea tuturor clientilor si atragerea altora noi, desi perioada dintre emiterea si incasarea facturilor a crescut.
 
Onorarii mai mici
"Intr-o situatie generalizata de criza exista in mod natural o modalitate de sprijinire a clientilor: companiile s-au inscris pe un trend de reducere a onorariilor avocatiale peste tot in lume, iar noi am adoptat o pozitie foarte flexibila pentru a fi alaturi de clientii nostri traditionali", spune Nestor.
Avocatul avertizeaza insa ca presiunea pe onorarii s-ar putea intoarce impotriva companiilor, in conditiile in care aceasta ar putea provoca frustrarea avocatilor.
"Exista o limita de la care devine frustrant pentru unii avocati, care accepta sa semneze, desi onorariul ii nemultumeste. Din acest motiv, preferam sa nu luam anumite proiecte. Companiile ar putea sa nu castige nimic impingand onorariile cat mai jos", apreciaza reprezentantul NNDKP.
El considera ca firmele "full-service", care pot oferi consultanta intr-o varietate cat mai mare de domenii juridice, vor traversa mai usor aceasta perioada daca vor reusi sa se adapteze la noile conditii.
"Teoretic, o firma mai mare are costuri mai ridicate, este mai greu de gestionat. Dar ce se intampla cu o firma mica, axata in cea mai mare masura pe domenii vulnerabile in aceasta perioada?", se intreaba avocatul.
Desi in cadrul celor mai multe firme de pe piata se vorbeste in aceasta perioada de relocarea avocatilor intre departamente, Nestor nu incurajeaza prea mult aceasta varianta, deoarece randamentul avocatilor pe noile pozitii ar putea fi scazut.
"Avocatii nu sunt puluri de table; ei au specializari, calitati, iar relocarea poate ridica probleme serioase. Am realizat si noi anumite mutari in functie de aptitudini, nu asa de multe si luand in calcul si cererile celor in cauza. Am intarit departamente care inregistreaza cresteri, precum litigii, dreptul mediului si dreptul muncii, dar o astfel de strategie nu poate fi constituita in regula", puncteaza Nestor.
NNDKP este, alaturi de firmele Tuca Zbarcea & Asociatii si Musat & Asociatii, printre cei mai mari trei jucatori de pe piata locala de avocatura, care au realizat anul trecut venituri cumulate de aproape 50 de milioane de euro.
 
Cele mai mari contracte In 2008