Prima scadere din istorie pe piata asigurarilor

Autor: Ovidiu Tempea 09.04.2009
Primele brute subscrise de firmele de asigurari au scazut in primele doua luni cu 4% fata de perioada similara din 2008, la 1,62 mld. lei, pe fondul reducerii cu 1% a subscrierilor din CASCO si cu 6% a celor de RCA, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
„Scaderea de pe primele doua luni cred ca a fost de la leasing, dar anticipez ca piata isi va reveni. Chiar daca n-au fost contracte noi, ratele au fost platite. Luna februarie a fost mai scurta cu o zi in acest an, ceea ce poate influenta rezultatul", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.
Primele din asigurari generale au totalizat 1,37 mld. lei, cu 4% sub nivelul de anul trecut, in conditiile in care subscrierile pentru politele CASCO au coborat de la 527 mil. lei la 522 mil. lei, iar la politele RCA s-a inregistrat o scadere de la 561 mil. lei la 528 mil. lei.
Pe de alta parte, se observa o majorare semnificativa, de 26%, a subscrierilor pe categoria incendii si calamitati, de la 174 mil. lei la 220 mil. lei, precum si in cazul politelor de raspundere civila generala, unde cresterea a fost de 30%, la 33 mil. lei.
„Estimez ca piata va creste, totusi, cu circa 10% in acest an. Sunt convinsa ca daca bancile isi vor relua creditarea atunci si asigurarile isi vor reveni. Faptul ca societatile de asigurare au constientizat ca trebuie sa mearga si pe alte segmente decat cele unde nu depuneau un efort prea mare este un lucru bun", a adaugat Toncescu.
Ea a adaugat ca CSA a autorizat in primele trei luni majorari de capital la companiile de asigurari de 300 mil. lei (70 mil. euro), aproape o treime din aporturile inregistrate in tot anul 2008.
„In ultima perioada, cele mai multe majorari au fost realizate in cazul noilor actionari intrati in piata, care este normal sa urmareasca consolidarea afacerii si intarirea pozitiei pe piata romaneasca", a spus Toncescu.