Manuscris al lui Saint-Exupery, estimat la 300.000 euro la o licitatie

Autor: Cristina Roşca 12.04.2009

Casa de licitatii Sotheby’s din Paris va expune pe 14 mai un text al lui Saint-Exupery despre faimosul “accident din Libia”, pe care ulterior il va pune in vanzare scrie publicatia franceza Le Figaro. Asociatia Espace Saint-Exupery va da spre vanzare prin intermediul Sotheby’s, incepand cu 17 iunie, prima forma a manuscrisului aviatorului ce povesteste faimosul “accident din Libia,” din timpul raliului Paris-Saigon ce a avut loc la sfarsitul lui 1935.

In data de 29 decembrie, la ora 7 si un minut, pilotul se imbarca la bordul aeronavei sale F-ANRY. Acesta s-a prabusit in desertul Sahara, in Libia, si a fost gasit dupa cateva zile de un beduin, aproape fara viata.

Manuscrisul are 58 de file scrise de mana – cel mai complet dintre formele textului – si cuprinde seria de sase articole promise de Saint-Exupery ziarului L’Intransigeant, ce au aparut intre 30 ianuarie si 4 februarie 1936, sub titlul “Le Vol Brise – Prison de Sable” (Zborul Distrus – Inchisoarea de Nisip).

Textul a fost editat pentru capitolul al saptelea din “Terre des hommes” (Pamantul oamenilor), si a fost intitulat “Au centre du desert” (In mijlocul desertului). Aceasta opera a fost publicata la inceputul lui 1939.

Specialistii estimeaza ca pretul manuscrisului va urca la 200.000, chiar 300.000 euro. El va fi expus pe 14 mai impreuna cu alte suveniruri ce au apartinut scriitorului precum faimoasa bratara gravata cu numele sau gasita in Marea Mediteraneana. Saint-Exupery a devenit cunoscut prin intermediul lucrarii “Micul Print,” care a fost tradus in peste 100 de limbi.