Barack Obama le declara razboi piratilor somalezi

Ziarul Financiar 13.04.2009

Presedintele american Barack Obama a declarat ieri ca este hotarat sa puna capat pirateriei din Oceanul Indian, desfasurata de somalezi, scrie AFP. Obama a facut declaratia la scurt timp dupa salvarea capitanului american Richard Phillips, rapit de piratii somalezi, saptamana trecuta.

“Suntem in continuare hotarati sa punem capat dezvoltarii pirateriei in aceasta regiune”, a declarat Obama.

Nava Maersk Alabama, avand la bord 20 de marinari americani, a fost atacata miercurea trecuta la aproximativ 500 de kilometri sud-est de portul somalez Eyl. Echipajul a reusit sa preia controlul asupra navei, dar capitanul Richard Phillips a ramas in continuare ostatic.

De cealalta parte, piratii somalezi au promis autoritatilor americane ca va exista o riposta, pentru cei trei oameni ucisi de lunetistii americani. "Data viitoare, America va fi cea care va tine doliu si va plange", a spus unul dintre pirati.

Richard Phillips, tinut ostatic inca de miercurea trecuta de catre piratii somalezi, a fost eliberat la sfarsitul saptamanii, insa in timpul actiunii de salvare, trei pirati somalezi care au participat la schimb au fost ucisi de lunetistii americani.