3M a inghetat salariile la nivelul din 2008

Autor: Delia Oniga 14.04.2009

Filiala locala a grupului american de tehnologie 3M estimeaza in acest an o cifra de afaceri similara celei de anul trecut, de peste 30 mil. euro, dupa ce in 2008 compania a raportat un avans de 20% a vanzarilor in Romania.

3M Romania are 64 de angajati si o marja de profit de 20%, potrivit datelor companiei. Reprezentantii filialei locale spun ca Romania este o piata importanta in cadrul grupului, pentru ca deocamdata, gradul de penetrare al produselor 3M este redus.
"Cresterea cifrei de vanzari intr-o tara ca Romania are doua componente: componenta cresterii pietei, dar si componenta cresterii gradului de penetrare, care este foarte accelerata pe plan local, fata de cresterile care se pot inregistra pe pietele mature. Din punctul acesta de vedere, 3M Romania are interesul sa ramana si sa se dezvolte local pentru a putea profita de aceasta crestere accelerata", a declarat Andrei Holban, director general al 3M Romania.
Holban, 42 de ani, lucreaza de aproape 17 ani in cadrul 3M si a devenit anul acesta primul director general de origine romana al filialei locale a gigantului american.
Printre masurile luate de 3M in acest an in vederea reducerii costurilor se numara aducerea stocurilor la nivelul cererii actuale, inghetarea salariilor si reducerea la minim a investitiilor in training.
"Vizibilitatea pe termen mediu si lung este foarte redusa in momentul acesta, insa nu este deloc exclus sa facem angajari in a doua jumatate a anului. Chiar si asa, in momentul de fata obiectivul nostru principal este sa pastram actuala echipa, in conditiile mentinerii productivitatii", mentioneaza Holban.
Anul trecut, diviziile care au inregistrat cele mai mari cresteri au fost cele legate de cheltuielile publice, adica diviziile ce tin de piata de infrastructura, de constructii sau chiar industrie. Pentru anul acesta insa, compania intentioneaza sa se focuseze pe segmente economice previzibile, cum ar fi retailul si sa isi diminueze expunerea pe segmente mai fluide in momentul de fata, precum constructiile.
"Se pune problema disciplinei financiare in ceea ce priveste raportul cu partenerii nostri de afaceri, adica tinerea sub control a termenilor contractuali de plata si mentinerea platilor, fara sa apara derapaje sau neplata facturilor la timp", conchide Holban.
Compania desfasoara la nivel local activitati de distributie si marketing a produselor 3M, printre care gama Post-It sau buretii Scotch-Brite. La nivel mondial, 3M ruleaza afaceri de peste 25 de miliarde de dolari si are peste 79.000 de angajati.