Cum a ajuns un informatician sa dezvolte si sa conduca un hotel de patru stele in Capitala

Autor: Mirabela Tiron 14.04.2009

Omul de afaceri Constantin Arsene din Pitesti, proprietarul firmei Prodinf, specializata in dezvoltarea de produse software, a investit 5,5 milioane de euro in constructia unui hotel de patru stele in Capitala, deschis la inceputul acestui an.



Care este strategia pe care se bazeaza Arsene, proprietarul hotelului Berthelot, pe o piata care ofera aproape 11.000 de locuri de cazare in 158 de hoteluri si care se confrunta cu o reducere semnificativa a cererii?
"Ne uitam cu atentie la tarifele practicate de concurentii nostri si reducem preturile astfel incat sa fie la cel mai mic nivel pe piata la categoria hotelurilor comparabile", a spus el. Investitia in hotelul de patru stele se va recupera in 4-5 ani de zile, in functie de ce se intampla pe piata, apreciaza antreprenorul.
Hotelul Berthelot are 44 de camere, un restaurant si o sala de conferinte. "Gradul de ocupare in luna martie a fost de peste 70%, cu preturi pe camera care au inceput de la 59 de euro. "
Arsene, 55 de ani, a infiintat in 1990 compania Prodinf, in urma experientei acumulate ca angajat pe departamentul de IT in firme precum Dacia sau IEELIF (imbunatatiri funciare).
"Am inceput cu realizarea de programe software, pe care le-am vandut companiilor", a spus Constantin Arsene, absolvent de cibernetica economica in cadrul Academiei de Studii Economice.
Potrivit omului de afaceri, printre clientii care au cumparat programul informatic EMSYS s-au numarat Enel, Hidroelectrica, dar si Senatul Romaniei. Compania Prodinf a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 1,75 milioane de euro si un profit net de 720.000 de euro, potrivit lui Arsene. In prezent, in compania de IT lucreaza 65 de angajati.
In 2003, antreprenorul a cumparat un teren in centrul Capitalei, in apropiere de Sala Palatului, dupa ce analizase oportunitatile de dezvoltare a unui hotel in zona Poiana Brasov si alte regiuni. "Am ales Bucurestiul pentru ca evitam astfel operarea doar in perioadele de sezon. Constructia hotelului a inceput la sfarsitul lui 2006, iar pretul terenului a fost destul de mic, dat fiind faptul ca parametrii terenului nu permiteau o constructie", a precizat el.
Investitia in constructia hotelului Berthelot, care ocupa o suprafata desfasurata de 2.350 de metri patrati, s-a ridicat la 5,5 milioane de euro, sursa de finantare fiind un credit contractat si bani proprii.
Cei 32 de angajati care lucreaza in hotel au venit de la alte unitati de patru si cinci stele din Capitala care au realizat restructurari, apreciaza proprietarul. "Avem ospatari si bucatari care au venit de la hoteluri de cinci stele, inca mai facem angajari pe aceste pozitii", a mentionat el.
Arsene a analizat toate canalele de distributie, alegand platformele online de rezervari.
"Circa 60% din clientii nostri de business, deci din vanzarile noastre, vin prin intermediul site-urilor de rezervare in care ne-am inscris. Studiem zilnic vanzarile de camere de pe toate site-urile si ne adaptam masurile la ce se intampla pe piata. Comisionul perceput de aceste site-uri este de 10-12% din vanzarea unei camere", a spus el.
Pentru asigurarea unor costuri de exploatere mici ale hotelului, omul de afaceri a achizitionat echipamente precum instalatii solare. "Camerele se incalzesc individual in functie de ocuparea lor. Avem instalatia solara care asigura incalzirea apei menajere, pe care o stocam ulterior", a completat el.
Proprietarul a mai mentionat ca nu intentioneza sa afilieze hotelul la niciun lant hotelier, iar posibilitatea unei tranzactii nu a luat-o inca in calcul. "Legat de o estimare privind veniturile nu as putea spune nimic, strategia noastra vizeaza obtinerea unui grad de ocupare mediu de 65-70% in primul an de functionare, indiferent de pretul perceput", a spus el.
In aceasta perioada hotelierii din Bucuresti se confrunta cu scaderea cererilor pentru cazare, care duce la un grad de ocupare mic. Potrivit unui studiu realizat de STR Global, companie care face rapoarte anuale pentru piata hoteliera in cele mai mari orase europene, gradul de ocupare al hotelurilor din Bucuresti a scazut cu aproape 38% in ianurie fata de aceeasi luna a anului trecut, ajungand la circa 34%. Studiul a mai aratat ca s-a inregistrat si o scadere a pretului mediu pe camera cu aproape 7% fata de aceeasi perioada in 2008.