Voronin amesteca Romania si Serbia in violentele de la Chisinau

Autor: Magraon Andreea 13.04.2009

Presedintele moldovean Vladimir Voronin acuza serviciile secrete romanesti de orchestrare a violentelor de saptamana trecuta de la Chisinau. Presedintele Traian Basescu se va adresa astazi Parlamentului pe tema relatiilor cu Moldova, un fapt fara precedent.



Intr-un interviu acordat presei spaniole, Voronin a sustinut ca noua persoane din Serbia si agenti ai serviciilor de securitate din Romania au condus violentele din Chisinau de la 7 aprilie. Serviciul Roman de Informatii Externe si Serviciul Roman de Informatii nu au comentat pana la inchiderea editiei.

Mii de oameni, intre 10.000 si 30.000, potrivit diferitelor surse, au iesit saptamana trecuta pe strazile din Chisinau pentru a protesta impotriva rezultatelor alegerilor legislative din 5 aprilie, castigate, se spune oficial, de comunisti. Manifestantii, care au sustinut ca alegerile au fost falsificate, au distrus sediile Parlamentului si ale Presedintiei.
 
"Protestatarii doreau sa organizeze o revolutie colorata"
Potrivit presedintelui moldovean, cei care au organizat protestele violente de la Chisinau nu erau interesati de rezultatele alegerilor legislative din 5 aprilie si de eventuala falsificare a rezultatelor, ci doreau sa profite de moment pentru a organiza o "revolutie colorata".
"Acelasi scenariu ca la Belgrad, Tbilisi, Biskek si la Kiev. Aici, la intrare, am fotografiat un iugoslav cu documente ale unei institutii nord-americane. La 7 aprilie, erau noua persoane din Serbia care dirijau evenimentele si agenti ai serviciilor de securitate din Romania", a sustinut el.
"Avem totul filmat si putem identifica fetele tuturor fiarelor care au atacat politia. Le vom aresta si le vom judeca. A fost jaf. Politia a gasit mobilier din Parlament in 18 locuinte", a adaugat Voronin.
Presedintele Republicii Moldova a mai acuzat profesorii din institutii de studii medii si superioare ca au avut un rol foarte destructiv, mai ales la Chisinau, deoarece ei au format "continuatori ai lui Ion Antonescu".
Opozitia proocidentala din Republica Moldova a acuzat la sfarsitul saptamanii trecute Partidul Comunist de planuire a protestelor de la Parlament si Presedintie.
 
"Romania nu constientizeaza ca face parte din UE"
Liderul de la Chisinau a mai acuzat Romania ca nu poate renunta la dorintele sale expansioniste si nu intelege ca se afla in Uniunea Europeana si ca trebuie sa respecte unele reguli, astfel ca refuza sa semneze Tratatul de frontiera.
Voronin a acuzat saptamana trecuta Bucurestiul de implicare in protestele din capitala moldoveana si a anuntat impunerea unui sistem de vize pentru cetatenii romani. Ministerul roman de Externe a acuzat Republica Moldova de nerespectare a acordurilor cu Uniunea Europeana.
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a complicat lucrurile pentru cetatenii moldoveni care vor sa calatoreasca prin Europa ca romanii, a apreciat Voronin.
"Eu am spus Comisiei Europene ca odata cu acceptarea Romaniei in UE trebuia sa aboleasca vizele pentru cetatenii Moldovei si astfel nimeni nu ar fi cerut pasaport romanesc. Oamenii au nevoie de acest pasaport pentru a calatori. Dar in UE sunt incapatanati", a declarat Voronin pentru cotidianul spaniol El Pais.
Presedintele moldovean a adaugat ca a ridicat de multe ori aceasta problema in fata oficialilor europeni si va insista. "In Europa, vrem sa mergem prin Bruxelles, nu prin Bucuresti", a subliniat el.
Voronin a afirmat ca autoritatile moldovene au intocmit un plan de colaborare cu UE de trei ani si se pregatesc sa elaboreze unul mai amplu.
 "Cand vom finaliza noul plan, sper ca vom primi statutul de membru asociat al UE", a precizat acesta.
Intrebat ce spera autoritatile de la Chisinau cerand Bruxellesului sa puna valorile democratice inaintea solida-ritatii cu Romania, Voronin a raspuns: "Nimic bun in viitorul apropiat. Romania nu este constienta ca se afla in UE si ca trebuie respectate anumite reguli. Romania nu poate renunta la dorintele sale expansioniste si pana acum a refuzat sa semneze Tratatul de frontiera si pe cel privind relatiile interstatale cu noi".
In ceea ce priveste politica proeuropeana a Chisinaului, Voronin a declarat ca majoritatea populatiei sprijina aceasta orientare catre integrarea europeana si numai 2-3% din populatie protesteaza, indrumata de partidele politice.
"Le-au bagat in cap ca nu sunt comunistii capabili sa ii integreze in Europa si nici sa respecte normele democratice si sa asigure libertatea de informare", a conchis el.
 
"Ma aflam in Parlament in timpul protestelor"
Voronin a dat asigurari ca se afla in Parlament in timpul protestelor de saptamana trecuta, cand cladirea a fost devastata.
"(Eram) aici, in Parlament. Garzile mele nu au permis sa fie atins biroul meu. Cand au distrus geamurile si s-au produs curenti de aer, m-am mutat la Guvern", a sustinut liderul moldovean.
In timpul protestelor violente de marti, de la Chisinau, cand sediile Parlamentului si Presedintiei au fost devastate, au aparut zvonuri in presa potrivit carora presedintele moldovean ar fi parasit tara. Serviciul de presa al presedintiei Republicii Moldova a dezmintit categoric aceste informatii, precizand ca seful statului se afla in Chisinau si isi exercita in continuare atributiile constitutionale.