Petrom s-a apropiat de 100 mil. € pe GPL, dupa achizitia Shell Gas

Autor: Roxana Petrescu 14.04.2009

Petrom, cea mai mare companie locala, a finalizat la sfarsitul anului trecut procesul de integrare a businessului Shell Gas Romania, preluat in august 2007, intr-o tranzactie de 51 de milioane de euro.

La finalul acestui proces, a rezultat o companie noua, Petrom LPG, cu 350 de angajati si cu afaceri de 94 de milioane de euro, activa pe segmentul comercializarii de gaz petrolier lichefiat (GPL).
Majoritatea angajatilor provin din cadrul fostului Shell Gas Romania si afacerile la fel, tinand cont de faptul ca pentru anul 2007 cele mai recente estimari indicau un business de 72 de milioane de euro pentru singura companie care mai reprezenta gigantul olandez Shell pe piata locala.
 
Primele declaratii dupa integrare
„Procesul de integrare s-a finalizat in noiembrie 2008, prin unificarea diviziei de GPL din Petrom cu Shell Gas Romania, de aici rezultand Petrom LPG. In prezent, Petrom LPG are 350 de angajati, iar o mare parte din acestia provin din fostul Shell Gas Romania. Cifra de afaceri in 2008 a fost de 346 de milioane de lei (94 de milioane de euro), in crestere datorita acestei unificari", spune Gabriel Stoicescu, directorul general al Petrom LPG, in primele declaratii publice dupa ce Petrom a achizitionat Shell Gas Romania.
Anterior acestei functii, Stoicescu era directorul general al fostului Shell Gas Romania.
Achizitia Shell Gas Romania de catre Petrom a venit in contextul in care Shell a luat decizia in 2007 de a renunta la afacerile cu GPL din Romania, Bulgaria, Cehia, Germania, Spania si Elvetia.
La acel moment, Petrom, care era oricum actionar la Shell Gas Romania, a decis sa-si exercite dreptul de preemtiune pe care il avea asupra actiunilor companiei, tranzactia fiind estimata la 51 de milioane de euro.
La momentul anuntarii tranzactiei, Petrom avea o cota de piata de 17% pe piata distributiei de butelii si de 2% pe cea de autogaz.
In afara de aceste doua segmente, piata de GPL mai cuprinde si segmentul denumit micul vrac.
 
„Nu vor fi scaderi dramatice de volume"
„2009 este evident un an al provocarilor, insa apreciem ca nu se vor inregistra scaderi dramatice de volume. Sigur pretul este un element important (autogazul este cel mai ieftin carburant - n.r.) si in anumite segmente ar putea sa sustina o conservare a pietei, insa nu cred ca poate s-o influenteze dramatic, mai ales in contextul imprevizibil din aceasta perioada", spune Stoicescu.
Potrivit acestuia, segmentul de butelii continua sa scada usor datorita maturizarii pietei, cel de vrac este destul de stabil, iar cel de autogaz continua sa creasca, lucru care a impins piata locala la aproximativ 475.000 de tone anual.
Reprezentantul companiei spune ca pentru anul acesta bugetul de investitii va fi dimensionat de situatia economica dificila si va cuprinde alocarea unor fonduri pentru dezvoltarea statiilor de distributie ale Petrom, precum si in alte spatii, care nu fac parte din portofoliul de statii al companiei petroliere.
Pentru anul acesta, singurele previziuni lansate de companie sunt cele legate de pastrarea marjei de profit.
„Profitul net in 2008 a fost de 25 de milioane de lei (6,8 milioane de euro), iar pentru 2009 ne-am propus sa pastram aceeasi marja de profit", a mai precizat Stoicescu.
Principalii jucatori din piata de GPL sunt Petrom LPG, Rompetrol Gas si Butan Gas.