Geoana: Nu avem un plan complet de relansare economica, asteptam masurile Guvernului

Ziarul Financiar 15.04.2009

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, totodata sef al PSD, a sustinut ieri, dupa intalnirea conducerii Parlamentului cu premierul Emil Boc, ca Legislativul il asteapta pe prim-ministru, dupa aprobarea ordonantei de urgenta privind rectificarea bugetului, cu un plan complet de relansare economica.

"Ceea ce as putea spune, ca rezumare a intrebarilor puse de membrii Birourilor Permanente (conducerea parlamentului - n.n.), este solicitarea catre premier ca, dupa incheierea acestei prime etape de asumare a raspunderii de catre noul guvern si incheierea acordului cu FMI, cu UE si cu celelalte institutii financiare internationale, ca guvernul sa intre in a doua faza de lupta impotriva crizei, cu o strategie completa de relansare economica", a sustinut presedintele Senatului. Geoana a mentionat ca, dupa aprobarea de catre Parlament a ordonantei privind rectificarea bugetara, Emil Boc ar trebui sa prezinte aceste masuri de relansare economica, in care sa fie incluse si reforme structurale.
"Dincolo de raspunsurile mai mult sau mai putin punctuale la problemele mostenite de la vechiul guvern si la problemele extrem de severe referitoare la recesiunea si criza mondiala, asteptam din partea premierului, dupa aprobarea acestei ordonante, o prezenta in Parlament, cu prezentarea unei strategii complete de relansare economica, de impulsionare a angajarii si protejarea locurilor de munca si a acelui plan de reforme structurale in domenii cheie care sa permita scurtarea perioadei de recesiune, relansarea economica si pozitionarea Romaniei pe o platforma competitiva atunci cand criza isi va fi consumat efectele", a spus Geoana.
Guvernul spera ca ordonanta de urgenta privind prima rectificare bugetara din 2009 sa fie aprobata de Parlament si asigura ca va veni in fata Legislativului de fiecare data cand va fi chemat, pentru a raspunde intrebarilor legate inclusiv de politica interna si externa, a declarat ieri premierul Emil Boc.
Premierul a prezentat ieri conducerii Parlamentului rezultatele negocierii cu FMI si ordonanta de urgenta de rectificare a bugetului, la cererea social-democratilor.
Ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara, care prevede si introducerea impozitului forfetar, reprezinta o conditie convenita cu Fondul Monetar International, pentru un acord de imprumut care va permite limitarea efectelor crizei - potrivit premierului - asigurarea fondurilor pentru plata salariilor si a pensiilor si relansarea procesului de creditare.
Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a declarat ca PNL nu va vota rectificarea bugetara, intrucat aceasta marcheaza esecul politicii fiscal-bugetare a Executivului.