Holcim a investit in fabrici de cinci ori pretul de achizitie

Autor: Catalin Lupoaie 15.04.2009
Grupul elvetian Holcim, care activeaza pe pietele locale de ciment, agregate si betoane, a investit peste jumatate de miliard de euro in ultimii 11 ani in dezvoltarea, modernizarea si extinderea capacitatilor de productie si in protectia mediului, valoare care este de circa cinci ori mai mare decat suma de 116 milioane de euro utilizata pentru achizitii.
Valoarea totala de achizitie a fabricilor si a unitatilor de productie de agregate si betoane a fost facuta publica pentru prima oara in ultimul raport de dezvoltare durabila al companiei.
Cele mai mari investitii au fost atrase de fabrica de la Campulung, in valoare de 253,8 milioane de euro, unde Holcim a construit cel mai mare cuptor din Europa de Est, cu o capacitate de productie de ciment de circa 2 milioane de tone pe an si una dintre cele mai inalte cladiri industriale din Romania, avand in vedere ca turnul de preincalzire are o inaltime de 135 de metri.
Investitii masive au fost realizate si la fabrica de la Alesd, preluata in 2000 de la grupul francez Lafarge, unde Holcim a alocat pentru modernizarea unitatii de productie 129,1 milioane de euro. „Odata cu retehnologizarea fabricii de ciment din Alesd s-a redus cantitatea de emisii specifice in aceasta fabrica cu aproximativ 80% pentru emisiile SO2 si praf si 30% pentru emisiile de NOx.
Aceeasi tendinta de reducere a emisiilor se observa si in cazul fabricii de ciment Campulung, care a intrat in ultima etapa a finalizarii proiectului", afirma reprezentantii Holcim.
In schimb, la fabrica de la Turda, Holcim a produs pentru o perioada ciment alb, insa a renuntat la sfarsitul anului 2007, si a renuntat si la productia de clincher, pentru ca tehnologia fabricii era foarte veche. „Investitiile de la Turda au fost mai mici pentru ca tehnologia de productie a cimentului era foarte veche si nu mai putea fi modernizata. Acolo activeaza in prezent o statie de macinare, unde producem ciment cu clincher adus de la celelalte fabrici", a declarat Markus Wirth, presedintele si directorul general al Holcim Romania. Compania nu ia in calcul extinderea fabricii de la Turda, pentru ca se afla foarte aproape de oras.
Holcim Romania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 372 milioane de euro, cu 25% mai mare decat in 2007 (crestere calculata in euro, fara a lua in considerare deprecierea cursului euro/leu, de aproximativ 10%). Vanzarile de ciment ale Holcim au scazut cu circa 40% in primul trimestru, circa 60 de angajati de la divizia de betoane au fost trimisi in somaj tehnic. „In ultima luna, odata cu vremea calda a reinceput activitatea din constructii si mai avem doar 11 angajati in somaj tehnic", explica Wirth.
Holcim are in Romania 1.400 de angajati si trei fabrici de ciment, la Campulung, Turda si Alesd, 18 statii ecologice de betoane, o statie de lianti hidraulici si opt statii de agregate. Principalii competitori ai companiei pe piata locala sunt Lafarge (Franta) si Heidelbergcement (Germania), cu divizia locala Carpatcement Holding.