Aproape jumatate din reteaua de benzinarii detinuta de MOL va vinde GPL de la Butan Gas

Autor: Roxana Petrescu 15.04.2009
MOL Romania, filiala locala a grupului petrolier ungar MOL, va comercializa pana la sfarsitul acestui an, in aproape jumatate din reteaua de benzinarii, autogaz de la Butan Gas, unul dintre cei mai importanti jucatori din piata de profil.
Miscarea MOL este explicata de reprezentantii companiei prin necesitatea de a-si completa portofoliul de produse comercializate, dar si prin faptul ca un astfel de parteneriat, cu o companie de profil, reduce semnificativ efortul birocratic necesar instalarii unui rezervor de autogaz in cadrul unei benzinarii.
„MOL a incheiat un parteneriat cu ButanGas la sfarsitul anului 2007 vizand livrarea de 55 de skiduri (rezervoare) de autogaz catre benzinariile noastre. Pana in prezent, 21 de benzinarii MOL Romania ofera GPL (gaz petrolier lichefiat), iar in cursul acestui an vor fi instalate si alte rezervoare", spun reprezentantii MOL Romania, care detin in prezent o retea de benzinarii formata din 133 de puncte de alimentare.
Compania a incercat sa dezvolte segmentul de autogaz si pe cont propriu, iar in prezent noua benzinarii din intreaga retea vand autogazul MOL.
„Vor ramane aceste puncte de alimentare cu autogaz, dar ne este mult mai usor din punct de vedere birocratic sa dezvoltam acest serviciu prin intermediul unui parteneriat cu o firma de profil", mai spun reprezentantii MOL Romania.
Autogazul este cel mai ieftin carburant auto, dar in ciuda acestui fapt, nici aceasta piata nu a fost ferita de efectele de scadere generate de criza.
„Anul acesta speram sa finalizam investitia in toate cele 55 de skiduri. Investitia totala va fi undeva la circa un milion de euro. Nu am facut inca o estimare a vanzarilor, dar oricum veniturile obtinute din aceste rezervoare vor fi impartite intre noi si cei de la MOL Romania", spune Florin Preda, directorul general al Butan Gas Romania. Potrivit acestuia, segmentul de autogaz este cel care a inregistrat cele mai severe scaderi de la inceputul anului, de circa 30%. Luand in calcul si segmentul de butelii si micul vrac, scaderea a fost de circa 10-15%.
„Lunile ianuarie si februarie au adus cele mai severe scaderi, dar din martie si din aprilie vedem ca piata incepe sa-si revina. S-a mai incalzit vremea, vin si sarbatorile. Consumul incepe sa se redreseze", a mai precizat Preda.
MOL Romania a inregistrat anul trecut o crestere de 11% a cifrei de afaceri, pana la 592 mil. euro, comparativ cu nivelul de 533 mil. euro raportat in 2007. Compania este al patrulea jucator de pe piata distributiei de carburanti, cu o cota de piata de circa 11% la sfarsitul anului trecut.
Potrivit celor mai recente estimari, Butan Gas se baza la sfarsitul anului trecut pe afaceri de 100 de milioane de euro, in crestere semnificativa fata de nivelul de 68 de milioane de euro inregistrat in 2007.
Compania a precizat la sfarsitul anului trecut intentia de a dezvolta un proiect eolian de mici dimensiuni in care urma sa investeasca 8 milioane de euro. „Nu am renuntat la acest proiect, dar nici nu am facut progrese mari", a mai precizat reprezentantul Butan Gas.