Prima victima a crizei

Autor: Dan Sultanescu 15.04.2009

Daca privim sondajele de opinie, prima victima a crizei economice actuale este premierul Emil Boc, alaturi de presedintele Basescu, ambii scazand dramatic la capitolul incredere. Dar daca privim spre realitatile economice, vedem ca primele victime ale crizei economice nu sunt politicienii, ci doua domenii cheie, care au fost puternic promovate in campania electorala: educatia si IMM-urile. Si, impreuna cu ele, categorii largi de electorat care au fost mult timp in siajul unuia sau altuia dintre cele doua partide de la guvernare.

Prin masurile luate in ultimele saptamani, guvernul a stabilit clar ca educatia nu mai este o prioritate pentru Romania, cata vreme s-a decis reducerea semnificativa a bugetului pentru ministerul condus de Ecaterina Andronescu. Nu doar ca nu se mai dau majorarile care, in buna masura, au ajutat PD-L si PSD sa se distanteze in campanie fata de PNL, dar s-a decis scaderea efectiva a veniturilor profesorilor in acest an. Fiindca neaplicarea majorarii de 5%, care era gandita ca forma de indexare in raport cu inflatia, inseamna, in realitate, scaderea veniturilor.
Dupa devalorizarea monedei nationale cu aproape 20%, va urma o noua devalorizare de cel putin 5%, in acord cu inflatia. Iar perspectiva cresterii salariilor a fost amanata cu cel putin un an. Ceea ce inseamna o schimbare socanta a realitatii pentru profesori: in loc de dublarea salariilor, se ajunge la scaderea lor cu aproape un sfert din valoare. Ba mai mult, guvernul Boc si-a pus problema si a demiterii a cca 20.000 de cadre didactice, masura care pana la urma a fost blocata.
In acest context, intalnirea de la Cotroceni dintre sindicate, presedinte si ministrul educatiei nu mai reprezinta decat o consfintire a situatiei impuse de actualul guvern. Singurul personaj politic ce a incercat sa se opuna acestei tendinte a fost ministrul Andronescu, chiar daca asta a dus la contre nespecifice profilului propriu de imagine, inclusiv pe seama bugetului mult mai generos de care beneficiaza Elena Udrea. Ministrul Andronescu nu are cum sa castige insa din aceasta batalie, chiar daca este de partea profesorilor, fiindca decizia nu este in mainile sale. Chiar si o eventuala demisie nu va rezolva deloc problema, fiindca in locul domniei sale ar veni un alt ministru legat la maini.
In aceeasi situatie cu educatia se afla si domeniul intreprinderilor mici si mijlocii, lovite dur prin proiectele de modificare ale codului fiscal. Perspectiva ca aproape o treime din cele peste 600.000 de microintreprinderi de a se inchide, din cauza noilor poveri fiscale, reflecta o noua contradictie fata de discursul de campanie al celor doua partide de la guvernare. Si aici, ca si in cazul educatiei, ministrul de resort vine din partea PSD. Spre deosebire de educatie, insa, unde doamna Andronescu a fost foarte vizibila in incercarea sa de a bloca aceasta reducere de buget, domnul Nita este mult mai discret. Chiar daca Mircea Geoana s-a opus suprafiscalizarii domeniului, discursul tehnic a lipsit, iar mesajele nu au fost convingatoare. Dimpotriva. Asa se face ca acum reprezentatii micilor intreprinderi cauta solutii in afara sistemului (fie prin renuntarea la microintreprinderi in favoarea PFA-urilor, fie prin iesirea totala in zona neagra a economiei).
Cele doua zone nu au nicio legatura cu scandalurile recente care au acaparat atentia mass-media. Ele insa lovesc mult mai mult decat orice abuz facut in cazul Becali sau decat orice dezvaluire recenta despre averea fiicei lui Traian Basescu. Fiindca, in perioada in care temerile privind efectele crizei se accentueaza, guvernul facut special pentru a limita aceasta criza, actioneaza dur si inexplicabil impotriva oricarei logici. Chiar daca aceste reduceri ar fi cerute de FMI, ele nu vor produce rezultate eficiente. Colectarea bugetului nu se va imbunatati ca urmare a iesirii din zona taxabila a unei bune parti din activitatea microintreprinderilor. Iar reducerile din educatie vor crea mult mai multe probleme de sistem, si chiar de imagine, decat economia produsa la buget. Educatia devine, asadar, o victima a dorintei celor doua partide, PD-L si PSD, de a ramane la putere cu orice pret, indiferent de costurile pe termen scurt. Doar ca aceste costuri, pe termen scurt, incep sa fie tot mai viguroase. Si ele pun in pericol principalul obiectiv al fostelor partide adversare. Ele au preluat puterea si si-au impartit la propriu Romania, in speranta unei guvernari pe termen mediu si lung, sub patronajul unui presedinte care parea de nebatut acum cateva luni. Doar ca aceasta perspectiva nu mai este atat de evidenta acum. Guvernul nu este eficient, semnalele pe care le da sunt contradictorii (ca, de altfel, semnalele transmise de toate guvernarile de coalitie din Romania post-89), iar incredere populatiei in actualul presedinte se prabuseste.
Poate ca Traian Basescu va rezista asaltului lui Crin Antonescu si va fi reales pentru un nou mandat. Dar lupta pentru acest obiectiv va fi infinit mai grea decat se asteptau cei din PSD si PD-L. Iar victimele colaterale vor fi mult mai multe. Incepand cu ministrii social-democrati, care vor incepe sa fie sacrificati pe rand in lunile urmatoare.
 
Dan Sultanescu este analist politic, coordonator al proiectului www.infopolitic.ro