Ucraina isi „sugruma" propriile companii

Autor: Cristina Rosca 20.04.2009
Ucraina ar putea alimenta falimentele in randul corporatiilor, din cauza ca noile restrictii de pe piata valutara ingreuneaza situatia companiilor care doreau sa cumpere valuta in valoare de 10 mld. dolari (7,5 mld. euro), bani necesari pentru a-si plati datoriile scadente pana in luna octombrie, potrivit BNP Paribas, scrie Bloomberg.
Restrictiile impuse de banca centrala asupra contractelor viitoare in valuta pe piata interbancara ar putea avea ca efect limitarea operatiunilor de cumparare de dolari, a spus Serhi Iahnich de la AKIB UkrSibbank din Kiev, unul dintre principalele cinci companii ucrainene specializate pe servicii financiare, dupa valoarea activelor, si totodata o sucursala a BNP din Paris.
Fosta republica sovietica a impus tot mai multe restrictii pe piata valutara dupa ce grivna a pierdut 35% in fata dolarului american in ultimele sase luni, cel de-al doilea cel mai mare declin de la nivel mondial. Fondul Monetar International a oferit statului un credit in valoare de 16,4 mld. dolari (12,4 mld. euro), dupa ce cererea pentru produsele de export ale Ucrainei s-a contractat puternic pe fondul crizei mondiale.
„Prevad o crestere a riscurilor din cauza acestui control sporit", a spus Iahnich. „Acum accesul la achizitiile de active este mult mai limitat."
Presedintele Viktor Iuscenko a cerut luna trecuta organele de reglementare sa „rastoarne cerul si pamantul" in investigarea bancilor pentru speculatii impotriva monedei nationale. Grivna s-a prabusit in conditiile in care deficitul de cont curent al statului s-a majorat cu 76%, pana la 3,75 mld. dolari (2,83 mld. euro) in ultimul trimestru al lui 2008, fata de cele trei luni anterioare. Trei dintre cei mai mari 20 de creditori au nevoie de injectii de capital de la stat, potrivit informatiilor bancii centrale.
Moneda ucraineana s-a apreciat la sfarsitul saptamanii trecute si in raport cu euro si cu dolarul american.