Gheorghe Pogea: Ponderea redusa a veniturilor in PIB, marele esec al finantelor publice

Autor: Claudia Medrega 20.04.2009
Economia trebuie „corectata" pentru ca sectoarele care aduc valoare adaugata bruta nu constituie in totalitate baza de impozitare pentru a aduce bani la buget, iar ponderea redusa a veniturilor bugetare in PIB, de circa 32%, reprezinta „marele esec" al finantelor publice romanesti, considera Gheorghe Pogea, ministrul finantelor.
„Romania are o anumita caracteristica. Cand discutati despre cresterea economica, imediat aveti in vedere perspectiva bugetara. Este logic. Economia Romaniei trebuie s-o corectam in sensul ca nu intotdeauna exista o corelare intre valoarea adaugata bruta care se produce in economie, intre cresterea economica care in ultima instanta reprezinta baza de impozitare, si veniturile publice", a declarat Pogea pentru ZF.
 
Crestere economica, venituri constante
El a explicat ca desi in ultimii ani s-a inregistrat o crestere economica medie de peste 6%, veniturile publice au ramas la un nivel relativ constant, avand o pondere de 31-32% din PIB.
„Valoarea adaugata bruta reprezinta 90% din PIB. Agricultura, industria, constructiile, serviciile, toate acestea ar trebui sa constituie baza de impozitare pentru veniturile publice. Insa, exista sectoare care contribuie la valoarea adaugata bruta (VAB), dar nu constituie baza de impozitare in integralitate pentru a asigura venituri bugetare", a spus Pogea.
El a dat ca exemplu agricultura - care participa cu valoare adaugata bruta la cresterea economica, dar nu este impozitata, si constructiile - unde s-a inregistrat o crestere semnificativa in ultimii ani, insa a existat si munca la negru, baza de impozitare oficiala fiind redusa.
In acest an insa au inceput sa devina destul de vizibile efectele crizei si in economia Romaniei, consumul, dar si cifrele de afaceri si profiturile companiilor fiind in cadere libera, cu impact si la nivelul incasarilor bugetare, care au coborat in primul trimestru cu circa 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
„Gradul de colectare a crescut, dar din cauza scaderii cifrei de afaceri, scad veniturile. Noi colectam cate venituri genereaza economia. Dar vrem sa stimulam relansarea economica prin investitie publica. Reducerea cifrei de afaceri si evolutiile din economie se translateaza in ultima instanta in scaderea veniturilor publice. Acesta este motivul pentru care vrem sa investim in economie, sa compensam partial scaderea sectorului privat", afirma Pogea.
El sustine ca si daca n-ar fi fost criza economica, corectiile trebuia operate la nivel structural.
 
Veniturile publice ar trebui sa ajunga la 35%
Marea problema pe care o are Romania este legata de sustenabilitate si asigurarea echilibrelor macroeconomice, in opinia ministrului de finante.
Din aceasta perspectiva, cresterea cheltuielilor va fi in continuare una ridicata ca dinamica, pentru ca o parte este reprezentata de costurile structurale legate de dinamica economiei (cresterea pensiilor si salariilor), existand si cheltuieli noi ridicate, cum ar fi cofinantarea pentru proiectele derulate cu fonduri europene.
In timp ce dinamica cheltuielilor ramane ridicata, in cazul veniturilor s-a trecut de la ritmuri de crestere pozitive la scaderi. „Acesta este motivul pentru care in Romania este necesara restructurarea sectorului economic si realizarea unui cadru fiscal pe termen mediu sustenabil incat sa ajungem ca veniturile publice, intr-un orizont de timp mediu si lung, sa ajunga la peste 35% din PIB", a mentionat Pogea.
In conditiile in care nevoia de cheltuieli in Romania se ridica la circa 38% din PIB, iar ponderea veniturilor este limitata la 32% din PIB, singura solutie pentru depasirea acestei probleme este largirea bazei de impozitare, in opinia lui Pogea. „Noi asta dorim. Impozite mai mici si baza de impozitare mare. Capitalizarea impozitarii. Putin de la mai multi."