Disputa codurilor justitiei: PSD cere amanarea lor si da vina pe Basescu

Autor: Iulian Anghel 22.04.2009

Presedintele PSD Mircea Geoana ii cere presedintelui Traian Basescu sa amane data de 15 mai fixata pentru adoptarea codurilor justitiei. In replica, prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu sustine ca nu Basescu a propus aceasta data, ci chiar Geoana.



Adoptarea noilor coduri ale justitiei - Codul penal, Codul de procedura penala, Codul civil si de procedura civila - este una dintre cele mai fierbinti dezbateri din acest moment. Istoria lor este lunga si spinoasa pentru ca aceste coduri (au existat de-a lungul anilor mai multe proiecte) ar trebui sa modifice din temelii modul de incadrare a pedepselor si aplicarea sanctiunilor.

Viitorul cod civil va abroga codul comercial
De pilda, noul Cod civil ar urma sa cuprinda toate relatiile de natura privata, inclusiv cele de drept comercial, care va fi incorporat noului set de norme. Drept urmare, Codul comercial va fi abrogat pe cai tehnico-juridice.
In viitorul cod civil este reglementata notiunea de logodna, promisiunea reciproca de a incheia o casatorie. Logodnicii care rup relatia vor fi obligati sa suporte consecinte precum plata despagubirilor pentru cheltuielile comune din timpul relatiei.
O alta noutate se refera la introducerea dezmostenirii, ca posibilitate legala de eliminare a unui mostenitor legal.
Dezmostenitul, numai daca este parinte, copil sau sot, nu va primi decat o mica parte din mostenire. Divortul intentat de sotul sanatos impotriva celui bolnav va putea fi respins de judecator. Reglementarile, multe dintre ele noi, sunt ample, doar Codul civil avand aproape 3.000 de pagini.

De unde scandalul?
Potrivit proiectelor noilor norme, coruptia este sanctionata mai bland, ceea ce a produs protestul Departamentului National Anticoruptie. Presa a protestat si ea, Clubul Roman de Presa sustinand ca noile norme ingradesc dreptul la expresie prin extinderea excesiva a dreptului persoanelor la imagine.
Mai multe organizatii neguvernamentale intrunite sub numele "Coalitia opriti codurile" protesteaza pentru ca aceste documente nu au fost suficient puse in dezbaterea publica. "Coalitia opriti codurile" se va intalni astazi cu presedintele Traian Basescu.
In februarie, la o discutie la care au participat toti decidentii politici, s-a avansat data de 15 mai ca termen limita de adoptare a codurilor in Parlament, altminteri Guvernul ar fi urmat sa-si angajeze raspunderea pe marginea lor. S-a spus atunci ca este o obligatie facuta Uniunii Europene care a infirmat ca ar fi avansat o data anume pentru adoptarea noilor coduri. Guvernul le-a adoptat prin ordonanta, dar organizatiile neguvernamentale sustin ca acest lucru s-a facut cu incalcarea normelor, intrucat forma finala a textului nu s-a aflat in dezbatere publica cum cere legea transparentei decizionale.
Consiliul Superior al Magistraturii protesteaza si el pentru motivul ca noile coduri nu reprezinta in mod corect justitia.

Cine grabeste pe cine?
Prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu a declarat ieri ca Mircea Geoana este "un pic nervos" cand solicita un nou termen pentru adoptarea codurilor din justitie si a sustinut ca liderul PSD este cel care a propus data limita de 15 mai.
Intrebat cum comenteaza declaratia liderului PSD Mircea Geoana, care a anuntat ca doreste schimbarea acestui termen limita, Videanu a raspuns: "Domnul Geoana cred ca este un pic nervos din punctul asta de vedere, ii reamintesc pe aceasta cale ca era in stanga presedintelui Traian Basescu cand impreuna si daca nu gresesc chiar dansul a propus data de 15 mai".
PD-L continua sa sustina angajamentul luat initial, la nivelul coalitiei de guvernare, privind adoptarea codurilor juridice pana la data de 15 mai, in Parlament, prin asumarea raspunderii Guvernului.
"Daca domnul Geoana s-a razgandit, ramane sa vedem care sunt argumentele", a adaugat prim-vicepresedintele PD-L.
Geoana a anuntat ieri ca PSD asteapta ca presedintele Traian Basescu sa isi nuanteze pozitia referitoare la termenul de 15 mai pentru adoptarea codurilor juridice, considerand ca acesta este nerealist si depasit de evenimente.
"Am informat colegii din conducerea PSD cu privire la demersul pe care coalitia 'Opriti codurile' a facut-o la nivelul con-ducerii Parla-mentului. Con-sideram ca, din punct de vedere al datei arbitrare asumate de presedintele Ba-sescu, de 15 mai, si asumarea raspunderii pe aceste coduri, aceasta data este si nerealista, si depasita de evenimente", a precizat Geoana.
Presedintele ar urma sa aiba astazi un punct de vedere dupa intalnirea programata cu "Coalitia opriti codurile".