SIF-urile contraataca in razboiul de 1 mld. euro pentru schimbarea conducerii

Autor: Andrei Chirileasa 21.04.2009

SIF Banat-Crisana a suspendat drepturile de vot de peste 1% ale grupului de actionari de la BT, care detine 7,5% din actiuni.



Suspendarea dreptului de vot pentru actionarii importanti este una dintre parghiile legale de care conducerile actuale ale SIF se folosesc pentru a limita accesul in Consiliul de Administratie (CA) al acestora.
Vineri, SIF-urile au programate Adunari Generale ale Actionarilor (AGA) in care vor fi alesi membrii CA care vor administra in urmatorii patru ani activele SIF-urilor, de peste un miliard de euro.
Conducerea SIF Banat-Crisana a hotarat sa suspende drepturile de vot care depasesc 1% pentru grupul de actionari din jurul Bancii Transilvania, cel mai influent din actionariatul companiei. O serie de entitati controlate de Banca Transilvania si persoane din conducerea bancii controleaza circa 7,5% din capitalul SIF Banat-Crisana, iar trei membri din conducerea bancii, respectiv Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie, Roberto Marzanati, vicepresedintele CA din partea BERD si Claudiu Silaghi, membru al CA, si-au depus candidatura pentru un loc in CA la SIF1, care va fi ales vineri pentru un mandat de patru ani.
Ciorcila spune ca nu a primit notificare de la SIF privind suspendarea drepturilor de vot si ca entitatile care fac parte din acest grup nu actioneaza in mod concertat si au trimis declaratii in acest sens si la CNVM.
"Nu am fost informati despre aceasta decizie, care ne surprinde, intrucat noi am dat declaratii de neconcertare la CNVM. Anul trecut, cand nu a fost nicio miza, nu ni s-a suspendat dreptul de vot, desi situatia era identica", a declarat Ciorcila, care mai spune ca cei trei candidati detin fiecare actiuni la SIF1, nefiind propusi de catre Banca Transilvania.
"Nu inteleg de ce membrii din conducerea actuala a SIF nu sunt considerati ca actioneaza in mod concertat, desi apar pe primele locuri pe lista candidatilor", a mai spus Ciorcila.
De cealalta parte, presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman, sustine ca aplica legea care prevede ca detinerile concertate de peste 1% nu au drept de vot in AGA.
"Fac tot ce cere legea. Nu influentez cu nimic rezultatele AGA. Daca actionarii formeaza o majoritate in conditiile legii si schimba CA, nu este nicio problema. Va spun insa ca acum se incearca actiuni concertate mai mult sau mai putin ostile de preluare a SIF-urilor", a declarat Cuzman.
Competitia pentru conducerea SIF Banat-Crisana este cea mai puternica, in lupta fiind nume importante de pe piata, precum Doru Lionachescu si Andrei Diaconescu de la banca de investitii Capital Partners, care reprezinta o serie de fonduri de investitii straine, si Octavian Radu, proprietarul grupului RTC, care detine aproape 1% din SIF1.