Incep sa coboare ratele la creditele in euro. Cum comentati? V-au scazut ratele?

Autor: Liviu Chiru 21.04.2009

Clientii care au credite in euro cu dobanda calculata in functie de indicatorul EURIBOR incep sa vada scaderi consistente ale ratelor lunare, pe masura ce dobanzile pe pietele interbancare coboara.
Indicatorul EURIBOR, care reflecta costul la care marile banci de pe piata europeana isi imprumuta euro intre ele si este utilizat ca o referinta de pret, a coborat in prezent la 1,4% pe an pentru scadenta de trei luni, fata de 2,85% pe an, cat era in ianuarie. In octombrie anul trecut, EURIBOR atinsese varfuri de aproape 5,4% pe an. In general, bancile percep marje de patru-sase puncte procentuale, care se aduna la nivelul EURIBOR.
"Pe segmentul de corporate depinde de cum se renegociaza dobanda. La retail, cine are credit cu dobanda legata de EURIBOR va beneficia de aceasta reducere a indicatorului. La creditele noi depinde insa de costul riscului. Daca acesta va creste, pentru creditele noi probabil vom vedea o stagnare a costului", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Pentru un credit de 30.000 de euro, rambursabil in 25 de ani, cu o dobanda calculata in functie de EURIBOR la trei luni plus o marja de cinci puncte procentuale, rata lunara este acum de circa 200 de euro, fata de aproape 230 de euro la inceputul anului. La nivelul EURIBOR din octombrie anul trecut, rata urca la 270-280 de euro. "Rata lunara a coborat de la 289 euro, la inceputul anului, la 264 de euro in prezent", spune un client care ramburseaza acum un imprumut de 20.000 de euro, contractat pe zece ani.
Scaderea ratelor exprimate in euro determinata de reducerea dobanzilor ajunge chiar sa compenseze deprecierea cursului. In toamna trecuta clientii cu venituri in lei care aveau de platit rate la credite in euro au fost sub o presiune dubla, peste cresterea dobanzilor suprapunandu-se si deprecierea puternica a leului.