Ce au de vanzare britanicii de la RBS Bank in Romania

Autor: Razvan Voican 22.04.2009

Un pachet de finantari corporate de circa un miliard de euro, plus credite pentru persoane fizice insumand aproximativ 663 mil. euro sunt principalele active pe care grupul britanic RBS le detine in Romania si urmeaza sa le vanda cand va gasi un cumparator.
De asemenea, are in portofoliu finantari catre banci si alte institutii financiare in valoare de circa 182 mil. euro, plus o expunere pe titluri de stat in suma de 165 mil. euro, conform datelor publicate de banca-mama.
In total, activele purtatoare de risc de credit trec de doua miliarde de euro, Romania fiind una dintre cele mai mici afaceri pe care RBS a preluat-o de la ABN Amro si ca atare a si fost trecuta pe lista de vanzari in prima parte a acestui an.
Interesul britanicilor pentru piata locala a ridicat semne de intrebare inca din momentul preluarii filialei locale a grupului olandez. Initial, RBS a investit intr-o campanie importanta de rebranding si a continuat sa sustina lansarea de produse, insa la sfarsitul lui februarie a anuntat ca vinde banca din Romania, alaturi de altele 13. Miscarea face parte din eforturile RBS de a iesi din criza in care a intrat de anul trecut si care a adus-o in situatia de banca cvasinationalizata de statul britanic.
Prelungirea incertitudinii privind statutul RBS Bank Romania ajunge sa ii afecteze inevitabil activitatea in conditiile in care nu poate beneficia de sprijinul unui actionar puternic si interesat in dezvoltarea businessului si ca urmare poate pierde atat clienti, cat si angajati. Raportul anual al RBS pe 2008 mentioneaza o "scadere marcanta" a pietelor din Romania, Kazahstan si Emiratele Arabe Unite.
De asemenea, pozitia viitoare a bancii va depinde de calitatea cumparatorului si de masura in care acesta va putea mentine standardele de calitate a serviciilor cu care ABN Amro isi obisnuise clientii corporatisti, care constituie cel mai important segment al portofoliului.