Scrisoarea catre FMI a fost semnata de Isarescu si Pogea, urmeaza indeplinirea conditiilor "premergatoare" si abia apoi vin banii

Ziarul Financiar 24.04.2009

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si ministrul finantelor Gheorghe Pogea au semnat ieri, oficial, scrisoarea de intentie negociata si acceptata de FMI cu privire la acordul de imprumut pentru Romania, documentul urmand sa fie discutat de conducerea Fondului numai dupa implementarea unor "masuri premergatoare".
"Inainte ca programul sa fie luat in considerare de boardul FMI, asa-numitele 'masuri premergatoare' va trebui sa fie implementate, exprimand angajamentul tarii cu privire la programul economic inclus in scrisoarea de intentie", sustine Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania.
Scrisoarea FMI a ajuns la Bucuresti miercuri-seara, cu cateva zile intarziere fata de asteptari din cauza prelungirii unor discutii la Washington. Documentul va fi trimis FMI, urmand ca ea sa fie aprobata in sedinta board-ului din 4 mai, iar prima transa, de 5 mld. euro, va fi disponibila imediat dupa aprobare.
Potrivit ministrului finantelor, singurele clauze modificate in acordul cu FMI au fost legate de tintele trimestriale de deficit bugetar, obiectivul anual fiind insa mentinut la 24,3 mld. lei, respectiv 4,6% din PIB. In cazul in care aceste tinte trimestriale vor fi depasite, va fi operata o rectificare bugetara prin care vor fi ajustate atat veniturile, cat si cheltuielile.
Valoarea totala a imprumutului cu Comisia Europeana, Banca Mondiala si FMI este de 19,95 mld. euro, din care 12,95 mld. euro provin de la Fond si vor fi directionati catre BNR. Dupa avizul final al FMI si CE scrisoarea aferenta acordului de imprumut va fi retrimisa autoritatilor romane si va fi inaintata Parlamentului. Claudia Medrega

Ce isi asuma Romania