5.400 €, cea mai mare pensie din sistemul public

Autor: Delia Oniga 26.04.2009

Cea mai mare pensie din sistemul public a fost in luna martie a acestui an de 23.065 de lei, adica circa 5.400 de euro, beneficiarul fiind un locuitor al sectorului 1 din Capitala, potrivit informatiilor furnizate de Casa Nationala de Pensii (CNPAS).

Pensia cea mai mare corespunde unui salariu pe care il poate primi directorul de marketing al unei multinationale mari sau al unei banci mari, ori CEO-ul unei companii cu afaceri de aproximativ 30 mil. euro, potrivit studiilor salariale si informatiilor din piata.
Bucuresteanul cu cea mai mare pensie din tara primeste de peste 30 de ori pensia medie din Romania care in februarie a fost de 160 de euro. Pe locul al doilea in topul celor mai bine platiti pensionari din sistemul public se situeaza un locuitor al sectorului 3, care primeste o pensie de 13.609 de lei (3.179 euro), urmat de doua persoane din sectorul 1, care au pensii de 13.437 de lei (3.139 de euro) si, respectiv, 13.270 de lei (3.100 de euro). La nivel national sunt inregistrate 15 persoane care au o pensie care depaseste 10.000 de lei. CNPAS nu a precizat domeniul in care au activat cel mai bine platiti pensionari, dar specialistii in resurse umane spun ca pensiile cele mai mari le au cei care au lucrat in aviatie sau sefii de regii autonome.
„Avand in vedere ca pensiile sunt calculate in functie de salarii, cele mai mari salarii le au cei care conduc regii, agentii guvernamentale sau care lucreaza in domeniul aviatiei, insa, chiar in astfel de conditii, asemenea pensii sunt stupefiant de mari", afirma Madalina Popescu, general manager al companiei de consultanta in resurse umane Pluri Consultants.
Expertii spun ca un nivel similar al pensiilor poate fi intalnit si in cazul celor care au lucrat in magistratura sau armata.
„In general, cele mai mari pensii le au magistratii, cei din Parlament, cei care au lucrat in Armata sau in Politie", spune Iuliana Badea, sales manager la Lugera & Makler. Ea a adaugat ca, in general, cei care au salarii mai mari obisnuiesc sa treaca pe cartea de munca salariul mediu ca sa nu plateasca foarte multe taxe si incheie, in plus, alte tipuri de contracte. In februarie, erau inregistrati aproape 4,7 milioane de pensionari de asigurari sociale de stat.