Dragos Paval, proprietarul Dedeman: Clientii trebuie sa-si recapete increderea. Deblocarea creditarii depinde de politica bancilor

Autor: Mihaela Popescu 26.04.2009

Dragos Paval, 42 de ani, cel mai mare antreprenor roman din retailul de bricolaj, care administreaza afacerile de 265 mil. euro ale grupului Dedeman, spune ca economia se va relansa dupa ce oamenii isi vor recapata increderea in aceasta.

"In acest moment, recastigarea increderii consumatorilor in economie este extrem de importanta, de aceea mesajele transmise catre ei nu trebuie sa fie exagerat de pesimiste", a afirmat Paval. El detine 60% din grupul Dedeman, cu circa 3.000 de angajati, restul fiind in proprietatea fratelui sau, Adrian Paval.
Dedeman, cu 13 unitati operationale si afaceri de 250 mil. euro, este a doua mare retea de magazine de bricolaj de pe piata si principalul business al fratilor Paval. Grupul mai cuprinde si doi dealeri auto, Dedeman Automobile si Dedeman Camioane. Fratii Paval inregistreaza un declin al afacerilor in acest an, pe fondul prabusirii vanzarilor prin credite, scaderea fiind mai accentuata in domeniul auto.
In acest context, banii de la FMI ar putea facilita accesul populatiei si al companiilor la credite bancare, insa bancile au ultimul cuvant de spus in aceasta problema, este de parere Paval.
"Deblocarea creditarii depinde de politica bancilor. Daca statul nu va mai imprumuta bani de la banci, normal ar fi ca acestea sa-si reia rolul de creditor al populatiei si al firmelor" a spus el. Proprietarul Dedeman se asteapta si ca investitiile publice in dezvoltarea infrastructurii sa creasca in aceasta perioada dificila pentru economie.