eMag a ajuns in bratele unui furnizor, Asesoft

Autor: Adrian Seceleanu 26.04.2009

Asesoft Distribution, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de distributie IT&C, a preluat 51% din actiunile eMag, cel mai mare retailer de pe piata locala online, valoarea tranzactiei depasind 10 mil. euro, conform unor surse de pe piata. eMag estima pentru 2008 afaceri de 100 mil. euro.

Asesoft a cumparat cate 17% din actiunile eMag de la fiecare dintre cei trei fondatori ai retailerului - Dan Teodosescu, Bogdan Vlad si Radu Apostolescu, achizitia fiind finantata in parte printr-un credit de la BRD. Fondatorii retailerului mai au acum fiecare cate 16,33% din eMag. In tranzactie au fost implicate casele de avocatura Paduraru&Boncu (pentru eMag) si Andrei Nicolescu (pentru Asesoft).
Cele doua parti nu au dorit sa ofere detalii despre valoarea tranzactiei, precizand doar ca intrarea Asesoft in companie s-a facut printr-o majorare de capital, iar operatiunea a fost "complexa si dificila".
Intrebat de ZF daca actionarii eMag vor incasa o parte din banii pe actiunile vandute sau daca toti banii raman in firma pentru capitalizarea magazinului, Radu Apostolescu nu a dorit sa comenteze, invocand clauze de confidentialitate.
eMag era unul dintre primii cinci clienti ai Asesoft, valoarea contractelor reprezentand aproximativ 10% din rulajul distribuitorului, respectiv aproximativ 12 mil. dolari la nivelul anului precedent, a precizat pentru ZF Iulian Stanciu, directorul general al Asesoft Distributie. Cele doua parti nu au precizat valoarea datoriilor eMag catre Asesoft sau valoarea totala a obligatiilor de plata ale retailerului. eMag, care are o cota de aproximativ 70% pe piata locala de retail online, este operat de companiile Dante International si Emag International si a obtinut in 2007, conform Ministerului Finantelor, un profit net de 0,6 mil. euro la afaceri de 79,4 mil. euro.
Vanzarea eMag vine intr-un moment in care, potrivit lui Stanciu, criza din retail "nu a atins inca limita de jos", iar pe piata IT jucatori ca Ultra Pro inchid magazine si isi restrang activitatea, iar altii isi vand afacerile. Asesoft a mai preluat recent 50% din distribuitorul Combox si contractele de distributie ale retailerului Flamingo in timp ce si omul de afaceri Marius Ghenea a cumparat alte cateva magazine online.