Belgienii de la WDP investesc 500 mil. euro in logistica

Autor: Vlad Anastasiu 28.04.2009
 
Warehouses De Pauw (WDP), dezvoltator imobiliar logistic din Belgia, anunta in urmatorii 5-10 ani investitii totale de circa 500 mil. euro, orientate atat spre achizitia de terenuri, cat si spre constructia de depozite si centre de distributie sau spatii industriale, scrie lunarul Business Construct, care va aparea maine impreuna cu ZF.
Compania a intrat pe piata locala in 2007 cu investitii initiale care s-au ridicat la peste 20 mil. euro in achizitionarea de terenuri de circa un milion de metri patrati, in prezent investitiile totale ale belgienilor ajungand la aproape 50 mil. euro.
„WDP a decis sa investeasca in Romania datorita pozitiei strategice si potentialului enorm cu privire la dezvoltarea sectorului imobiliar logistic. Intrarea pe piata locala a avut loc in urma unor numeroase studii de piata si a discutiilor cu clientii importanti. Pentru acest an dispunem de un buget de investitii, iar daca exista oportunitati in piata, ne vom orienta catre achizitia de terenuri in zone in care nu suntem prezenti", a declarat Valentin Stanciulescu, business development manager pe piata locala in WDP.
In portofoliul companiei se numara in prezent terenuri in apropiere de Bucuresti, respectiv 61 de hectare in judetul Constanta 19 ha, in zona Ploiestiului 45 ha, in vecinatatea Pitestiului circa 23 ha si in zona Brasovului - 23 ha.
Cel mai tarziu la inceputul anului viitor, compania isi propune sa livreze primele spatii logistice, cu o suprafata de circa 40.000 mp, investitii care se ridica la circa 100 mil. euro.
„La toate locatiile pe care le detinem suntem gata pentru a demara dezvoltarea de proiecte, iar la o parte dintre acestea urmeaza sa inceapa constructiile, existand deja discutii avansate cu companii mari de pe piata. Exista discutii cu privire la locatiile proiectelor care vor fi finalizate, insa preponderent acestea se vor situa in sudul tarii", a apreciat Stanciulescu. In ceea ce priveste preturile, care variaza intre 3,5 euro si 5,5 euro/mp pentru spatiile logistice clasa A, acestea nu sunt de asteptat sa creasca, cererea si oferta ajungand la un echilibru in acest an.
„Preturile nu au crescut la fel de mult cum au evoluat chiriile din rezidential. In medie, cresterea a fost de 10-15% in ultimii ani, iar in acest an nu ma astept ca preturile sa creasca semnificativ, pentru ca cererea si oferta au ajuns oarecum la un echilibru", a incheiat Stanciulescu.
Suprafata de spatii logistice pentru acest an este de asteptat sa scada la jumatate, la sub 110.000 mp, dupa ce anul trecu au fost livrati 350.000 de metri patrati, in crestere cu 40% fata de stocul livrat in 2007, potrivit estimarilor reprezentantilor companiei WDP.
„La nivelul intregii piete, ma astept in acest an sa fie livrati aproximativ 100.000-110.000 de metri patrati, la jumatate fata de estimarile initiale de 170.000-180.000 de metri patrati. Avand in vedere situatia mai neplacuta de pe piata, ne confruntam si noi cu o scadere a cererii, dar ne continuam proiectele si ne reiteram angajamentul fata de piata si fata de clienti", a incheiat Stanciulescu.
 
Ce mai puteti citi in Business Construct, care apare joi, 30 aprilie