Ce firme ar putea fi exceptate de la plata impozitului minim. Cum comentati?

Autor: Adriana Rosoga 29.04.2009

Firmele infiintate anul trecut special pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru investitii, care nu au cifra de afaceri pentru ca nu li s-au aprobat proiectele depuse, ar putea fi scutite de la plata impozitului minim.

„Conform normelor actuale aflate in dezbatere publica, o firma care a fost infiintata anul trecut cu scopul accesarii de fonduri nerambursabile pentru investitii si care nu are inca aprobat proiectul, deci nu are activitate si nici cifra de afaceri, trebuie sa plateasca impozit minim. Poate vom prevedea o clauza speciala sa le scutim de la plata. Mai asteptati putin normele", a spus secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Cosmin Coman, la conferinta Mediafax Talks about SMEs.
Proiecte de 40 mil. euro
Primele proiecte depuse de IMM-uri anul trecut au fost aprobate si semnate la inceputul acestui an. „Pana in prezent au fost semnate 350 de contracte, cu o valoare de circa 40 mil. euro si mai sunt peste 350 de contracte de semnat. Anul acesta bugetul alocat pentru sustinerea IMM-urilor din fonduri UE si de la stat s-a dublat la peste 220 mil. euro", a spus Laura Marusca, director general adjunct al directiei pentru IMM din Ministerul pentru IMM, Comert si Mediu de Afaceri.
Oamenii de afaceri spun ca pragurile stabilite de Ministerul Finantelor pentru impozitul minim sunt artificiale si nu a fost realizat un studiu de impact asupra mediului de afaceri.
„Pragurile au fost puse artificial. Cum s-a ajuns la aceste cifre? De ce s-a impus pragul de 12.000 de euro cifra (52.000 lei) de afaceri pentru care se plateste impozit anual de 500 de euro si nu 15.000 de euro. Care este justificarea? Trebuia sa se treaca prin niste proceduri de dezbatere si de consultare care sa dureze cateva luni. Asa, ministerul abia a asteptat ca mediul de afaceri sa vina cu niste sume pe care apoi sa le adopte", a spus Dragos Pislaru, manager general al GEA Strategy & Consulting.
Grila de impozit fara fundamentare
Pe de alta parte, secretarul de stat Cosmin Coman a spus ca Ministerul Finantelor nu are in acest moment o baza de date si o fundamentare a cifrelor care s-au luat in calcul la stabilirea grilei privind impozitul minim. „In ceea ce priveste o baza de date, o fundamentare a cifrelor, sunt perfect de acord ca avem nevoie. Nu putem avea discutii cu toti antreprenorii. Am discutat cu partenerii de dialog, cu patronatele si am cazut de acord asupra acestor transe", a spus Coman.
Oamenii de afaceri au mai cerut ca bancile sa dea drumul la finantare si sa scada dobanzile. „Bancile dau credite numai la nivel declarativ. Mediul de afaceri are proiecte, insa nu avem resurse financiare", a spus Iulian Groposila, vicepresedintele CNIPMMR.
Cererile pentru garantii inaintate Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM au crescut in primele patru luni de 2,5 ori fata de perioada similara din 2008, a adaugat Aurel Saramet, presedintele Fondului. Valoarea garantiilor acordate de fond a crescut in 2008 cu 19,3%, de la 729 mil. lei in 2007 la 870 mil. lei, pentru acest an fiind estimat un avans cu 60%, la 1,4 mld. lei.